Mrazivé zábery z východu. Extrémna búrka brala strechy a ničila fasády. Obec na východe hlási obrovské škody

Mrazivé zábery z východu. Extrémna búrka brala strechy a ničila fasády. Obec na východe hlási obrovské škody
Veronika Salayová

Slovenskom sa ženú veľmi silné búrky. Najintenzívnejšia sa prehnala východom okresmi Michalovce a Vranov nad Topľou, kde sa vyskytla supercela. Nebezpečný je najmä silný vietor. Ten je miestami taký silný, že lietajú konáre stromov či celé strechy. 

Búrky na východe Slovenska už stihli spôsobiť poriadne problémy. Východným Slovenskom sa od poludnia prehnalo už niekoľko supercelárnych búrok a niektoré z nich priniesli veľmi nebezpečné počasie.

Supercely produkujú na viacerých miestach krúpy a prinášajú aj prívalové zrážky. Tie zaplavili niekoľko domov a ulíc. Mimoriadne silná búrka sa prehnala obcou Zborov, kde starosta obce vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity. 

Vzduchom lietala strešná krytina

Intenzívne zrážky zasiahli aj obce v okrese Vranov nad Topľou. Prívalové zrážky zaplavili napríklad obce Soľ či Sedliska. Viaceré cesty ostali po búrke zaplavené a ťažko prejazdné.

Okrem zaplavených ulíc spôsoboval veľké problémy aj silný vietor. Ten sa prehnal obcami Závadka či Fekišovce, kde narobil poriadne škody.

Na videu zo Závadky je vidieť, ako silný vietor a krupobitie poškodili fasády a strechy, a túto mimoriadnu situáciu v obci potvrdili aj ďalší obyvatelia tejto dediny. Niektoré domy v tejto obci ostali po búrke doslova bez strešnej krytiny. Video nájdete aj na Youtube.

Obe dediny zasiahlo aj intenzívne krupobitie. Krúpy síce neboli veľmi veľké, ale bolo ich veľké množstvo a to až tak, že ulice pokývala súvislá vrstva ľadových krúp.

Podľa radarových meraní sa vytvorilo na supercele, ktorá postúpila východom, tzv. hook echo. To dáva meteorológom znamenie, že by danú oblasť mali preskúmať. Existuje totiž vysoká možnosť vzniku tornáda. To sa zatiaľ nepotvrdilo, no v obci Závadka, kde krúpy ničili fasádu a vietor strhával strechy, sa vyskytol minimálne downburst.

Situácia je stále na východe napätá

Situácia je naďalej na východnom Slovensku veľmi vážna a sucercely ešte nepovedali svoje posledné slovo. Dnes sú dokonca vhodné podmienky aj pre vznik spomenutých tornád, takže treba byť najmä na východe veľmi ostražití a nepodceňovať situáciu. 

Aktuálne dianie ohľadom búrok na Slovensku pozorne sledujeme v našom ONLINE prenose tu >>>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd