Extrémna búrka mieri do Európy. Nórsko zažije niečo, čo tu ešte nemali

Extrémna búrka mieri do Európy. Nórsko zažije niečo, čo tu ešte nemali
Veronika Salayová

Európu čaká úder extrémne silnej búrky. Sever kontinentu zažije niečo, čo sme tu ešte nemali. Búrka so sebou prinesie vietor, ktorý bude dosahovať silu hurikánu.

Európa o pár hodín zažije poriadny extrém. Násilná atlantická veterná búrka s názvom Ingunn sa aktuálne pohybuje od Faerských ostrovov cez Nórske more a dnes vo večerných hodinách zasiahne Nórsko.

Tlaková níž priniesla na Faerské ostrovy nárazy vetra s rýchlosťou až 250 km/h a teraz mieri na Nórsko, kde udrie obrovskou silou. Dnes večer sa očakáva, že vietor v Nórsku dosiahne silu hurikánu a bude fúkať rýchlosťou prevyšujúcou 200 km/h.

Extrémny vietor bude nebezpečný

Ešte včera večer mala tlaková níž Ingunn tlak 990 hPa a o cca 24 h bol zaznamenaný tlak pod 940 hPa. Rýchlo sa prehlbujúca níž tak Nórsko zasiahne plnou silou a nárazy vetra budú na nórskom pobreží dosahovať aj viac ako 200 km/h.

Najsilnejšie poryvy sa očakávajú vo vonkajších oblastiach na pobreží Nordfjordu, Møre a Romsdalu, Trøndelagu a Helgelandu. Vietor zosilnie dnes večer najskôr na juhu a v noci na štvrtok sa vietor stočí viac na západ, kde taktiež v Severnom Trøndelagu a Južnom Helgelande prinesie nárazy o sile hurikánu. 

Vo štvrtok existuje mierna neistota súvisiaca s dráhou nízkeho tlaku vzduchu, avšak možnosť extrémne silných nárazov vetra sa očakáva aj vo zvyšku Nórska počas celého zajtrajšieho dňa. 

Platia výstrahy najvyššieho stupňa

Už teraz v krajine platí množstvo výstrah pred extrémnymi javmi, vrátane ničivého vetra. V Nórsku platia výstrahy najvyššieho stupňa, pričom meteorológovia varujú pred vysokým rizikom škôd a možnými zraneniami. 

V Nórsku je dnes obmedzená aj pozemná doprava a zrušených bolo mnoho letov. Polícia vyzvala obyvateľov, aby zostali radšej doma v bezpečí.

Okrem veľmi silných poryvov vetra mieri do Nórska aj veľké množstvo zrážok. V priebehu noci nasneží od 20 do 50 cm snehu a v pobrežných oblastiach hrozia ničivé záplavy v dôsledku vysokých vĺn. 

Situácia bude naozaj veľmi nebezpečná a hrozia mnohé škody. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd