Extrémna zima dorazila do Antarktídy nezvyčajne skoro. Teploty klesli pod -75 °C

Veronika Salayová

Extrémne mrazy dorazili do Antarktídy nezvyčajne skoro. Na výskumnej stanici Vostok namerali nový zimný rekord pot tom, čo v piatok teplota klesla pod -75 °C. 

Extrémne mrazy nastali na Antarktíde výnimočne skoro, a to už začiatkom mája. Na ruskej výskumnej stanici Vostok bolo napríklad 4. mája nameraných takmer -75 °C. 

V piatok 12. mája klesla teplota ešte nižšie, a to až na -76,4 °C. Ide o nový rekord tohtoročnej zimy v Antarktíde, ktorá sa ani ešte nezačala. 

Na južnej pologuli je stále jeseň, no aj napriek tomu teploty na najchladnejšom kontinente sveta klesajú k rekordne nízkym zimným hodnotám, čo je akýmsi paradoxom.

Najchladnejšie miesto na zemi

Zvyčajne sú na Antarktíde najnižšie teploty dosiahnuté až koncom júla alebo začiatkom augusta. Dovtedy zostáva ešte dva a pol mesiaca, takže včerajšie nízke teploty meteorológov prekvapili.

Najnižšia teplota, aká bola kedy nameraná vo Vostoku, bola zaznamenaná 21. júla 1983, kedy teplota klesla na -89,2  °C. Toto je zároveň najnižšia teplota na zemi vôbec. 

Stanica Vostok sa mimochodom nenachádza priamo na južnom póle, ale od južného pólu je vzdialená približne 1 300 kilometrov ďaleko. Na tejto stanici sú pravidelne namerané najnižšie teploty na našej planéte.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd