Extrémne búrky postupujú Slovenskom. Priniesli už aj tento zaujímavý úkaz

Veronika Sádovská

Dnešné silné búrky už prešli takmer polovicou Slovenska. Prinášajú nebezpečné sprievodné javy. Objavil sa aj takýto úkaz.

Extrémne búrky dnes vznikli na severe stredného a východného Slovenska. Najprv len izolované, ale veľmi rýchlo vytvorili búrkovú líniu siahajúcu stovky kilometrov.

Búrky naprieč Slovenskom

Naprieč Slovenskom sa tak ženie búrková línia. Aktuálne sa búrky rozprestierajú od Rimavskej Soboty až po krajný východ Slovenska.

Zasiahli už polovicu stredného a východného Slovenska. Oblačnosť mieri na juh a postupne prejde zvyšným územím.

Pozoruhodné mammaty

Prinášajú aj sprievodné javy ako silný vietor a veľké krúpy. Tieto javy patria k tým nebezpečným, ale objavil sa aj taký, ktorý nebezpečný nie je, hoci vzniká pri silných búrkach.

Z okolia Banskej Bystrice nám už niekoľko čitateľov poslalo fotografie oblakov typu mammatus. Tie na oblohe nevidíme až tak často, sú však veľmi pôsobivé.

Oblaky mammatus sú krásne aj desivé zároveň. Sú to oblaky, ktoré vznikajú hlavne pri silných búrkach a lejakoch. Ich názov pochádza z latinského slova mamma, čo v preklade znamená prsia, vemeno.

Ich výskyt sa ale spája už s neskorším štádiom búrok a preto sa dajú pozorovať hlavne po búrkach, pri ich rozpade.

Ako vznikajú?

Mammaty vznikajú pod kovadlinou mohutných búrkových oblakov typu cumulonimbus. Kovadlina obsahuje veľké množstvo vodných kvapiek a ľadových častíc a ako búrka slabne, dochádza v nej aj k vertikálnym pohybom.

Zrážky tak klesajú nižšie do suchšieho vzduchu a vyparujú sa. Takto sa zároveň ochladzuje okolitý vzduch, ktorý padá rýchlejšie a za sebou nesie okolitý oblak. Tak vzniknú typické bubliny v oblakoch, mammaty.

Sú predzvesťou tornáda?

V roku 2021 pri vzniku tornáda na Morave mnohí pozorovali práve tieto oblaky. Na sociálnych sieťach tak vznikol mýtus, že tieto oblaky sú predzvesťou vzniku tornád. 

Tieto oblaky sme mohli pozorovať pri akejkoľvek silnej búrke a naozaj vznik tornáda nie je podmienený týmito oblakmi.

Môžu pôsobiť aj zlovestne, avšak nespôsobujú nebezpečné javy. Fotografie dnešných mammatov si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd