Extrémne búrky zasiahnu našu oblasť. Už sa začal tvoriť BÚRKOVÝ SYSTÉM. Toto všetko nás čaká

Peter Minárik

Dnešný deň prinesie do našej oblasti ďalšiu vlnu intenzívnych búrok. Tie sa už v týchto chvíľach začínajú nad našou oblasťou tvoriť a lokálne sú aj intenzívne. Jeden búrkový systém sa ženie cez Rakúsko a ďalší vzniká priamo nad našim územím.

Dnes studený front ukončí vlnu tropického počasia a prinesie intenzívne búrky. Tie boli počas uplynulých dní výsadou najmä západnej Európy a západnej časti strednej Európy. V týchto chvíľach sa však búrky začínajú tvoriť aj na našom území.

Tvorí sa búrkový systém

V noci sa búrkový systém z Nemecka prehnal Českom do Poľska. Pôvodne mal zasiahnuť aj naše územie, no to sa nestalo. Naviac, búrkový systém bol výrazne slabší ako sa pôvodne očakávalo.

Numerické modely však predpovedali ráno, že dnes sa jedna vlna búrok začne tvoriť nad Rakúskom a ďalšia priamo nad našim územím a nad Poľskom a to sa práve v týchto chvíľach začína diať.

Búrky sa tvoria na studenom fronte, pred ktorým k nám vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu. Ten ešte vyháňa teploty na našom území na úroveň +30 °C, no vyššie už teploty nepôjdu.

Rozsiahly búrkový systém sa aktuálne tvorí na úpätí Álp, v oblasti južného Rakúska. Tento búrkový systém sa presunie nad Maďarsko a nad Slovinsko, kde bude prinášať aj extrémne sprievodné javy. Ďalšia časť tohto systému sa tvorí nad južným Poľskom a nad severným Slovenskom, kde sa taktiež začínajú tvoriť prvé búrky.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Búrky budú extrémne

Tieto dve vlny búrok by sa mali nad Maďarskom spojiť a vytvoriť by sa mal výraznejší búrkový systém, ktorý bude veľmi nebezpečný. Pred ním varuje aj služba Estofex, ktorá vydala dokonca 3. stupeň.

Očakáva sa, že búrkový systém bude nebezpečný najmä svojim nárazovým vetrom, ktorý bude páchať materiálne škody. Vietor môže mať až devastačné účinky. Podobne ako včera v Nemecku sa môžu na juhu Rakúska a v Maďarsku vyskytovať aj 5 cm krúpy.

predpoveď služby estofex
predpoveď služby estofex

Pomerne významná búrková činnosť čaká aj naše územie. Búrky by však na našom území mali byť nebezpečné najmä prívalovými zrážkami.

Búrky sa vyskytnú najmä na východe

Dnešné búrky zasiahnu predovšetkým východnú polovicu Slovenska, kadiaľ by sa v druhej polovici popoludnia mala presunúť kompaktnejšia línia búrok. V menej početnejšej miere sa očakávajú búrky aj na západnom Slovensku.

Vo večerných hodinách však nowcastingové modely naznačujú, že by sa búrkový systém, ktorý sa aktuálne nachádza nad Rakúskom mohol rozšíriť aj na krajný juhozápad do okolia Bratislavy a Dunajskej Stredy. To však bude ešte upresnené. Situáciu dnes počas dňa sledujeme opäť ONLINE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd