Extrémne horúčavy na severnej pologuli v apríli: V USA namerali +35 °C a v Thajsku až +45 °C

Veronika Salayová

S extrémnou vlnou horúčav v týchto dňoch bojuje juhovýchodná Ázia, ale aj USA. V polovici apríla bolo na severnej pologuli prekonaným mnoho teplotných rekordov po tom, ako teploty stúpali k enormne vysokým teplotám.

Extrémna vlna horúčav v polovici apríla zachvátila viac ako tucet krajín juhovýchodnej Ázie, v dôsledku čoho sa prepisovalo mnoho teplotných rekordov. 

Napríklad meteorologická história Thajska bola v piatok prepísaná, a to veľmi výrazne. Thajská stanica Tak dosiahla teplotu až +45,4°C. Je to prvýkrát v histórii Thajska, čo bolo zaznamenaných viac ako +45 °C v polovici apríla. 

Rekordne horúco bolo aj vLaose, kde v meste Phonhong zaznamenali doteraz najvyššiu teplotu v apríli, a to na úrovni +41,5°C.  Nový mesačný rekord za apríl padol aj v Číne, kde v meste Mengla vystúpila teplota na +38,2 °C. 

Okrem juhovýchodnej Ázie sa s vlnou horúčav v týchto dňoch pasujú aj v Turkménsku, Afganistane, Pakistane či Indii. Napríklad vo štvrtokTurkménsko stanovilo nový národný mesačný tepelný rekord na apríl s teplotou +42,2 °C, ktorú zaznamenali v lokalite Uch-Adzhi. 

Zdroj: GFS/Meteoweb
Zdroj: GFS Scott Duncan WX/Meteoweb

Rekordná teplota na severovýchode USA

Vlna horúčav zachvátila aj severovýchod USA, kde sa takisto teploty v týchto dňoch vyšplhali rekordne vysoko.Teploty vystúpili v piatok v niektorých lokalitách na severovýchode USA výrazne nad +30 °C, čím prekonali početné historické rekordy. 

Mnohé mestá v Ohiu, Maine, New Yorku, Vermonte, New Jersey, Rhode Island, Pensylvánii, Massachusetts, New Hampshire a Connecticute hlásili historické horúčavy, typické pre jún alebo júl.

Maximálna teplota +35,6 °C bola zaznamenaná na medzinárodnom letisku Bradley v Hartford County, čím bol prekonaný predchádzajúci rekord z roku 1941.

Okrem toho sa táto teplota rovná historickému aprílovému rekordu pre štát Connecticut, a zároveň ide o najvyššiu teplotu, aká bola zaznamenaná v prvej polovici apríla na severovýchode USA. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd