Extrémne horúčavy v Indii: Desiatky mŕtvych, starí ľudia ostávajú doma

Veronika Sádovská

Extrémna vlna horúčav zasiahla aj severnú Indiu. Starých ľudí vyzývajú aby ostali vo svojich domovoch.

India už niekoľko týždňov zaznamenáva veľmi vysoké teploty s konštantnými maximami až do +46 °C a rozsiahlymi teplotami nad +40 °C na takmer celom území.

Extrémne horúčavy viedli k výpadkom prúdu v celom štáte Uttarpradéš v severnej Indii, pričom ľudia zostali bez tečúcej vody, ventilátorov alebo klimatizácie a mnohí usporiadali protesty.

Horúčavy si vybrali svoju daň

V dôsledku horúčav zomrelo v posledných dvoch dňoch najmenej 34 ľudí v štáte, ktorý zaznamenáva teploty vysoko nad priemerom. Na teploty sú citliví prevažne starší ľudia, deti a tehotné ženy.

Lekári odporučili občanom starším ako 60 rokov, aby počas dňa nevychádzali z domu. Všetci, ktorí zomreli mali viac ako 60 rokov a mali predchádzajúce zdravotné problémy, ktoré mohli byť zhoršené intenzívnym teplom.

Vo štvrtok 15. júna bolo hlásených 23 úmrtí a ďalších 11 nasledujúci deň, uviedol hlavný lekár oblasti Ballia Jayant Kumar.

Obetí môže ešte pribudnúť

Obete bývali v okrese Ballia, asi 300 kilometrov juhovýchodne od Lucknowu, hlavného mesta štátu Uttarpradéš.

 „Všetci ľudia trpeli nejakými chorobami a ich stav sa zhoršil kvôli extrémnym horúčavám," povedal Kumar v sobotu pre agentúru AP.

Povedal, že väčšina úmrtí bola spôsobená srdcovým infarktom, mŕtvicou a hnačkou. Ďalší lekár Diwakar Singh uviedol, že títo ľudia boli prijatí do hlavnej nemocnice v Ballii v kritickom stave. 

 „Najmä starší ľudia sú citliví na extrémne horúčavy," povedal.

Údaje z indického meteorologického oddelenia ukazujú, že v piatok 16. júna Ballia hlásila maximálnu teplotu +42,2 °C a teda 4,7 °C nad normálom.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd