Extrémne počasie bude čoraz častejšie, varujú svetoví meteorológovia

Veronika Salayová

Extrémne poveternostné udalosti budú na svete čoraz častejšie, varujú viacerí meteorológovia po celom svete. Môže za to najmä globálne otepľovanie spôsobené ľudskou činnosťou. 

Extrémy a výkyvy od normálu sa objavujú po celom svete. Azda najmarkantnejší extrém dlhodobo pretrvával na Sibíri, kde od začiatku roku 2020 prevládali nadnormálne vysoké teploty oproti dlhodobému priemeru. V meste Verchojansk na Sibíri namerali v júni rekordnú teplotu +38 °C. Mesto tak drží Guinnessov svetový rekord za najextrémnejší teplotný rozsah na Zemi, a to od -68 °C do +38 °C.

V posledných týždňoch napríklad panuje v juhozápadnej Austrálii extrémne chladná zima, ktorá do krajiny priniesla obrovské množstvo snehu a rekordne nízke teploty. V štáte Viktória dokonca nasnežilo aj na miestach, kde sneh nevideli už 69 rokov, konkrétne od roku 1951.

Čo sa týka povodní, azda najhoršie je na tom Čína, kde za posledné letné mesiace zaznamenali rekordné zrážky. Silné dažde v júni a júli, ktoré zapríčinili povodne v mnohých častiach Číny, boli najdlhšie spomedzi záznamov z roku 1961, informuje AlertaGeo.

V tomto roku došlo okrem iného aj k zvýšeniu teploty v Indickom oceáne nadnormálne hodnoty, čo spôsobilo, že Čína bola zasiahnutá silnejším subtropickým vzostupom. Medzitým sa aktívny studený vzduch zo severu stretol s teplým vzduchom z juhu, čo malo za následok časté silné zrážky.

Globálne otepľovanie spôsobené ľudskou činnosťou má vplyv aj na hurikánovú sezónu, ktorá je tento rok mimoriadne aktívna. Sezóna síce ešte nie je ukončená, no už teraz môžeme konštatovať, že ide o jednu z najaktívnejších sezón za posledné roky. CSU do konca sezóny predpovedá 75 %-nú šancu, že na americké pobrežie udrie hurikán kategórie 3 alebo viac.

Extrémy v počasí úzko súvisia s mierou emisií skleníkových plynov. Počas činností ľudí unikajú do atmosféry veľké množstvá skleníkových plynov, čím sa zosilňuje skleníkový efekt a dochádza k otepľovaniu klímy. „Výsledky výskumu naznačujú, že globálne otepľovanie bude pokračovať,“ povedal odborník Wang Pengling a na tomto názore sa zhodujú viacerí svetoví meteorológovia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd