Extrémne počasie v Ázii. Teploty v Číne dosahujú +40 °C. Rekordne horúco je aj v Japonsku či Kórei

Extrémne počasie v Ázii. Teploty v Číne dosahujú +40 °C. Rekordne horúco je aj v Japonsku či Kórei
Veronika Salayová

Východná Ázia zažíva v týchto dňoch extrémnu vlnu horúčav. Teploty v Číne dosiahli hranicu +40 °C, a to je len marec! Teplotné rekordy padajú aj v Japonsku, Kórei či vo Vietname. 

Astronomická zima skončila len pred pár dňami a počasie vo východnej časti Ázii nie že, nie je jarné, ale je priam letné. Extrémna vlna horúčav láme všetky doterajšie rekordy naprieč viacerými ázijskými krajinami.

V Taiwan dnes namerali teplotu +37,9 °C v oblasti Yuemei neďaleko Kaoshiungu, čo je najvyššia teplota, aká kedy bola na Taiwane zaznamenaná v marci.

Vo Vietname bolo ešte horúcejšie, pričom teplota v tejto krajine presiahla extrémnu hranicu +40 °C. Na severe Vietnamu, v lokalite Kim Boi, sa teplota vyšplhala na +41,4 °C a teplotu +41,3 °C namerali aj v Tuong Dong, čím bol prekonaný rekord z roku 1968. 

V Japonsku bolo zlomených spolu až 94 doteraz platných rekordov. Teplota sa v marci vyšplhala na +29,3 °C v Hyuga, čo je len 0,4 °C od absolútne najvyššej teploty v Japonsku.

História najvyšších teplôt sa prepisuje

Mimoriadne horúco bolo aj v Číne, kde včera v Chengmai vystúpila teplota na rovných +40,0 °C. Ide o druhú najskoršiu teplotu v roku v čínskej histórii. Okrem toho boli v Číne prekonané aj desiatky ďalších mesačných rekordov, vrátane Guiping a Wuzhou s +35,0 °C a Liuzhou s +34,2 °C.

Vlna horúceho počasia doslova rozdrvila platné rekordy aj v Severnej a Južnej Kórei. Napríklad v Soule zaznamenali najhorúcejší marcový deň v histórii meraní s teplotou +25,1°C.

História klimatológie sa v Ázii v týchto dňoch prepisuje. Vo viacerých krajinách bolo zlomených stovky, možno až tisíce záznamov. Mnohé zo súčasných teplôt pokorili rekordy spred 140 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd