Extrémne povodne zasiahli časť Nemecka. Krajina sa potápa čoraz viac a bude horšie

Veronika Sádovská

Ničivé povodne naberajú v Nemecku na sile a ani pod dnešnej noci nie je všetko zažehnané. Hasiči a záchranári majú od skorého rána stále plné ruky práce a situácia sa bude zhoršovať.

Dramatické obrazy z Nemecka pripomínajú katastrofu. Hasič sa brodí zaplavenou ulicou, na rukách nesie dieťa, voda mu siaha takmer po pás. V záplave plávajú smetné koše a iné odpadky. Toto je už takmer bežný obraz týchto dní a nocí.

Najvyššia výstraha pred nebezpečným počasím platila v Nemecku až do neskorých hodín. Čo sa ale počas noci ešte udialo?

 

Zrútený dom a evakuovaný hotel

Nemecko zažíva katastrofické hodiny a noc bola na mnohých miestach veľmi náročná. Až po 3 hodine rannej zružila DWD (Deutscher Wetterdienst) najvyššie varovania pred nebezpečným počasím.

Zem je dažďom úplne premočená a niekoľko svahov sa zosunulo. Pri zosuve pôdy v Bliekasteli sa zrútila budova autodielne. Časti strechy boli značne poškodené. THW už tiež nedokázalo zachrániť podperné trámy a budova sa zrútila. Pod troskami zostala zasypaná dodávka. Našťastie pri tejto udalosti sa nikto nezranil ani nezomrel.

Zrútená budova autodielne
Zrútená budova autodielne, Thorsten Kremers

V Neunkirchene bolo zase centrum mesta plné vody. Z hotela Holiday Inn Express museli v sobotu večer evakuovať 146 hotelových hostí. Vstupná hala bola úplne naplnená vodou. Museli vypnúť aj napájanie elektrickou energiou, aby vo vode nehrozil život ohrozujúci zásah elektrickým prúdom.

Záchranári v skorých ranných hodinách dorazili aj do Švábska. Okrem čaty vodných záchranárov, ktorá nasadila člny, potápačské tímy a celkovo 32 záchranných zložiek, prišli na pomoc aj záchranné zložky Bavorského Červeného kríža a päť špecialistov na leteckú záchranu. Do zvýšenej pohotovosti boli uvedené aj oddelenia kontroly katastrof v Sasku, Durínsku a Bavorsku.

Zaplavená diaľnica
Zaplavená diaľnica, Foto: Laszlo Pinter/dpa

Voda ešte bude stúpať

Na severe Bádenska-Württemberska a v oblasti Vorderpfalz však DWD naďalej varovalo pred nepretržitým dažďom až do sobotňajšej 8. hodiny rannej. Okrem už spadnutých zrážok sa lokálne očakáva 15 až 20 litrov na meter štvorcový.

 

Vrchol záplav sa očakáva na Mosele v Trieri v sobotu popoludní. Stredisko hlásenia povodní v Porýní-Falcku predpokladá, že Mosela tam dosiahne pravdepodobne až 9,22 metra. Kvôli neustálemu dažďu bola zaplavená mestská diaľnica A620 – úplná uzávierka je v oboch smeroch.

Vplyvom tlakovej níže sa stále očakávajú ďalšie zrážky, čo povedia k ďalšiemu vzostupu vodných hladín. Veľmi kritická situácia bude dnes popoludní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd