Extrémne sneženie aj intenzívne zrážky: November v Európe bol plný anomálií

Veronika Salayová

November priniesol viaceré teplotné aj zrážkové anomálie. V západnej Európe dorazila zima skôr a udrela plnou silou.

Máme za sebou posledný jesenný mesiac, ktorý priniesol do Európy veľmi zaujímavé počasie, čo sa teplôt aj zrážok týka.

Predposledný mesiac v roku priniesol viaceré odchýlky od dlhodobého priemeru. Teplotne výrazne podpriemerné boli krajiny západnej Európy ako Francúzsko a Španielsko.

Oba štáty zažili a stále zažívajú veľmi chladné obdobie, pričom v týchto krajinách nebola núdza ani o výdatné sneženie.

Len pred minulý víkend napadlo v Pyrenejách vyše 1 metra snehu, pričom výrazne snežilo v strednej, východnej a južnej časti Francúzska aj v druhej polovici novembra. Vtedy zasiahlo výdatné sneženie aj časti severného Španielska.

Naopak, teplotne nadpriemerné počasie zažívali počas novembra severské krajiny, severné Nemecko, Poľsko, Ukrajina, Rumunsko, krajiny Balkánu a Taliansko. Výrazne teplý november zažilo západné Rusko.

Zhodnotenie novembra 2021 ohľadom teplôt. Zdroj: iMeteo
Zhodnotenie novembra 2021 ohľadom teplôt. Zdroj: Copernicus 

November 2021 skončil na Slovensku po teplotnej stránke ako normálny až nadnormálny, v najvyšších horských polohách dokonca až silne nadnormálny, informuje SHMÚ.  Absolútne najnižšia teplota vzduchu bola nameraná 30. novembra na Lomnickom štíte s hodnotou -16,7 °C a absolútne najvyššia teplota vzduchu bola +18,5 °C nameraná v Kolárove dňa 4. novembra. 

Zrážok bolo extrémne veľa na juhu Európy

Čo sa zrážok týka, extrémy počas uplynulého mesiaca zažili krajiny okolo Stredozemného mora. V Stredozemnom mori sa vyskytlo za posledné týždne veľmi veľa zrážok, s anomáliou aj 5 mm za deň. 

Dôvod bol najmä ten, že keď sa dostane studený vzduch nad Stredozemné more, tak sa vplyvom teplotného rozdielu medzi vodou a vzduchom vytvárajú tlakové níže, ktoré prinášajú početné zrážky.

Úhrny zrážok bol mimoriadne najmä v Taliansku a v Chorvátsku. V Taliansku a na Sardínii bolo počas novembra zaznamenaných aj niekoľko rozsiahlych záplav, ktoré páchali početné škody na majetku. 

Zhodnotenie novembra 2021 ohľadom zrážok. Zdroj: iMeteo
Zhodnotenie novembra 2021 ohľadom zrážok. Zdroj: Copernicus 
 
November bol na Slovensku zrážkovo podnormálny (suchý) až silne nadnormálny (veľmi vlhký). Percento normálu mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie 200,5 % v Milhostove a najnižšie 45,7 % v Podolínci, uvádza SHMÚ. Najnižší mesačný úhrn zrážok bol 13,0 mm v Liptovskom Mikuláši, najvyšší bol nameraný v obci Zboj s úhrnom 108,1 mm.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd