Extrémne sucho sa ešte prehĺbi. Čaká nás pekelne horúci týždeň takmer bez zrážok

Veronika Salayová

Na Slovensku máme extrémne sucho na väčšine územia, avšak na „obzore“ nie sú žiadne výraznejšie zrážky, práve naopak. Čaká nás poriadne horúci týždeň a doterajšie sucho sa ešte viac prehĺbi. 

Sucho je na Slovensku obrovským problémom nielen pre poľnohospodárov a záhradkárov, ale pre nás všetkých. Najviac trpia lesné zvieratá, vtáctvo a hmyz, ktorí majú čoraz väčší problém si v prírode nájsť vodu.

Sucho na Slovensku prevláda už niekoľko dlhých mesiacov, pričom posledné týždne cítiť deficit zrážok najviac kvôli vysokým teplotám. Podľa SHMÚ trvá obdobie s deficitom zrážok trvá už od minuloročného septembra, čo je mimoriadne dlhé obdobie.

Podľa výpočtov SHMÚ do konca júna vzrástol deficit zrážok na 180 mm, čo znamená, že každému metru štvorcovému územia Slovenska v období od septembra 2021 do júna 2022 chýba 180 litrov vody zo zrážok. 

Na Slovensku spadlo menej ako 60 % obvyklého množstva zrážok pre toto obdobie, čo v štatistickom zmysle vyjadruje mimoriadny až extrémny nedostatok zrážok, informuje SHMÚ.

Čo sa týka stavu pôdneho sucha, tak extrémne sucho zasahuje približne 55 % územia Slovenska a sucho rôznej intenzity sa vyskytuje na 98 % územia. 

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: SHMÚ

Víkendové búrky veľa vlahy neprinesú

Prebiehajúci júl však vlahu nepriniesol a sucho sa ešte viac prehlbuje. Situácia sa nezlepší ani tento týždeň, keďže vo výhľade nie sú takmer žiadne zrážky, a navyše nás čakajú pekelné horúčavy. 

Dnešným dňom začínajú stúpať denné maximá k veľmi vysokým hodnotám, a to až +35 °C. V stredu sa teploty na našom území budú pohybovať do +37 °C a vo štvrtok by malo byť ešte o teplejšie. Teploty môžu na našom území vystúpiť až až +39 °C.

Prvé možné zrážky sa môžu objaviť až v noci zo soboty na nedeľu, aj to hlavne na západnom Slovensku, avšak nočné búrky príliš veľa vlahy neprinesú, keďže front sa bude nad našim územím rozpadať.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd