Extrémne teplá predstavujú nebezpečenstvo pre včely. Môžu sa upracovať k smrti

Extrémne teplá predstavujú nebezpečenstvo pre včely. Môžu sa upracovať k smrti
Ema Bazhaykin

Klimatické extrémy v posledných týždňoch nemajú dobrý vplyv na život včiel. V ich dôsledku čelia včelstvá nástrahám, ktoré môžu negatívne ovplyvniť ich populáciu a výnos medu. 

Pre extrémne teplá kvitne tento rok všetko oveľa skôr, čo pre včely predstavuje záťaž. Včely, ktoré sa narodili ešte minulý rok, na teplá reagujú tak, že z úľov vylietajú za prácou. Hrozí však, že čím viac budú pracovať, tým skôr sa upracujú na smrť a nestihnú tak vychovať novú generáciu včiel.

 

Príroda sa tohto roku zobudila priskoro, na čo včelie matky zareagovali tak, že začali klásť vo veľkom. „Hrozí však, že pri vysokých teplotách odkvitnú ovocné stromy skôr, ako včelstvá stihnú zosilnieť, opeliť kvety a nanosiť nektár,“ vyjadril svoje obavy v rozhovore pre portál novinky.cz dlhoročný včelár Aleš Pelikán.

Letné teploty v apríli sú extrém

Časté výkyvy teplôt v uplynulých týždňoch na včely nepôsobili dobre. „Keď sa v zime náhle oteplí, začnú včely lietať a matky klásť vajíčka. Hneď ako sa znovu ochladí, včely sa stiahnu a hrozí nebezpečenstvo, že nedokážu ohriať plod,“ vysvetľuje Pelikán.

Včely majú zároveň väčšiu spotrebu zásob krmiva. Tým, že zima bola pomerne teplá, spotrebovali včely všetky zásoby a predtým, než začalo všetko kvitnúť, ich museli niektorí včelári dokrmovať, aby neuhynuli hladom.

 

Ideálnymi sú teda pre včely stále teploty. Optimálne preto je, keď teploty vzduchu nekolíšu a držia sa okolo nuly alebo ľahko pod nulou. 

Klimatické zmeny môžu zapríčiniť nižšiu produkciu medu

Ďalším problémom je to, že všetko kvitne skôr ako obvykle, ale deň je pre včely ešte krátky. Znamená to, že vyletujú na kratšiu dobu a tým pádom prinesú menej nektáru. Keď sa dni konečne predĺžia, bude už všetko odkvitnuté, a to môže mať vplyv aj na výnos tohtoročného medu. 

Všetko záleží od vývoja počasia v najbližších dňoch a od kvitnutia ďalších stromov, akými sú agát alebo lipa. Dobrou správou však je, že hoci tieto neduhy majú vplyv na výnos medu, jeho kvalitu určite nijako neovplyvnia.  

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd