Extrémne tornádo zničilo veternú elektráreň. Zanechalo po sebe obrovské škody

Ema Bazhaykin

Tornádo, ktoré sa prehnalo štátom Iowa, spôsobilo obrovské škody a zanechalo po sebe aj obete na životoch.

V utorok podvečer prešla mestom Greenfield v štáte Iowa ničivá búrka, ktorá vyprodukovala silné tornádo. To napáchalo veľké škody a v mestečku po ňom nezostalo takmer nič.   

Miestne orgány pre CNN uviedli, že mnohí obyvatelia zostali zranení, avšak nemocnica v meste bola zničená tiež a pacientov boli nútení previezť do okolitých nemocníc.

Tornádo, ktoré sa americkým štátom Iowa prehnalo 21. mája, má nanešťastie na svedomí aj životy. Úrady hlásili viaceré úmrtia, pátranie po nezvestných však zatiaľ nie je ukončené. 

 

Tornádo napáchalo obrovské škody

Ničivé tornádo bralo všetko, čo mu stálo v ceste. Zostali po ňom zničené domy, autá, nespočetné množstvo vyvrátených stromov a za obeť mu dokonca padla aj veterná elektráreň neďaleko mesta, z ktorej nezostal kameň na kameni.

„Z mesta v podstate nezostalo nič. Išlo to priamo cez Greenfield,“ uviedol Clel Baudler, bývalý predstaviteľ štátu Iowa, ktorý býva neďaleko Greenfieldu.

Okrem obrovských škôd zostalo do rána v Iowe bez prúdu viac ako 30 000 obyvateľov. 

Tornádo malo veľkú silu

Tornádo, ktoré zasiahlo mesto Greenfield, bolo veľmi silné. Rýchlosť vetra na radare dosiahla 350 km/h a extrémny vietor dvíhal trosky domov až do výšky 13 km.

 

Guvernér štátu Iowa Kim Reynolds vyhlásil núdzový stav pre 15 okresov v dôsledku prepuknutia búrky a do záchranných prác boli povolané všetky miestne orgány.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
25 °C / 10 °C
Blanka
Zajtra
Prehánky, búrky
28 °C / 12 °C
Adolf
Utorok
Skoro jasno
30 °C / 11 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alfréd
Štvrtok
Búrky
32 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Prehánky, búrky
32 °C / 12 °C
Alojz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd