Fenomén El Niño oficiálne skončil. Teraz sa Američania trasú. Prečo?

Fenomén El Niño oficiálne skončil. Teraz sa Američania trasú. Prečo?
Veronika Salayová

Extrémny atmosférický fenomén El Niño definitívne skončil, potvrdili vedci. Teraz je na rade jeho náprotivok La Niña, čo je najmä pre Američanov zlá správa. 

El Niño oficiálne skončilo a to, čo príde po ňom, môže otriasť poveternostnými podmienkami na celom svete, uvádza CNN. El Niño zosilnel minulé leto a vedci z amerického vládneho Climate Prediction Center (CPC) označili tento jav za jedno z najsilnejších meraní v histórii.

Údaje CPC ukázali, že od novembra 2023 do januára 2024 bola priemerná povrchová teplota rovníkového Tichého oceánu o 2 °C nad priemerom. Takáto hranica bola v histórii meraní prekročená iba 6-krát, čo znamená, že sme mali do činenia s tzv. super El Niñom.

Po oficiálnom skončení El Niña sa očakáva, že jeho miesto už na jeseň zaujme La Niña, čo nie je veľmi priaznivá situácia najmä pre USA, kde tento atmosférický fenomén pácha mnohé škody v podobe nebezpečných poveternostných javov. Spojené štáty totiž môžu zažiť mimoriadne horúce leto s extrémnymi hurikánmi.

 

Podľa vedcov z CPC existuje 65 %-ná šanca, že sa La Niña vyvinie na severnej pologuli od júla do septembra a od novembra do januára sa táto pravdepodobnosť zvyšuje na 85 %. V súčasnosti máme do činenia s neutrálnou fázou.

Leto bez El Niña – čo môže priniesť? 

Roky predtým, kedy po silnom El Niño nasledovala La Niña, boli jedny z najhorúcejších v histórii USA, píše CNN. Predpovede tiež ukazujú, že sucho môže byť vážne najmä v západnej časti USA.

Veľké sucho sa očakáva aj na Veľkých pláňach. Čo je však horšie, tento fenomén prinesie najmä extrémnu sezónu hurikánov. Podmienky v Pacifiku budú vhodné na tvorbu obzvlášť silných a veľkých hurikánov, čo Američanov poriadne znepokojuje.

El Niño je poveternostná anomália, ku ktorej dochádza, keď je povrchová teplota vody v rovníkom Pacifiku nadpriemerná. S týmto javom súvisí aj zoslabovanie pasátov, teda neustále fúkanie vetra v intertropickom pásme.

 

 

Keď teploty v Tichomorí stúpajú, existuje väčšie riziko silných zrážok v Severnej a Južnej Amerike a veľké sucho v regiónoch juhovýchodnej Ázie a severnej Austrálie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd