Fenomén La Niña už silnie. Prinesie „koktail“ prudkých zmien počasia aj do Európy, varujú vedci

Fenomén La Niña už silnie. Prinesie „koktail“ prudkých zmien počasia aj do Európy, varujú vedci
Veronika Salayová

Doteraz dominujúci fenomén El Niño definitívne zanikol a už sa k slovu hlási jeho náprotivok La Niña. Tá prinesie prudké zmeny počasia do celého sveta vrátane Európy. O aké zmeny pôjde? 

Zmeny teplôt v Tichom oceáne naznačujú, že silnie jav La Niña. Pod hladinou oceánu už totiž začalo ochladzovanie, a to znamená, že po rekordne silnom El Niño sa o hlási opačný fenomén La Niña.

V skratke: El Niño je teplá fáza oceánskej oscilácie v rovníkovej oblasti Tichého oceánu a La Niña je studená fáza. Každá fáza má svoj špecifický vplyv na priebeh a výsledné počasie na celej planéte. 

Predpoveď La Niña 2024/2025

Meteorológovia očakávajú, že La Niña prinesie prudké zmeny počasia už o pár mesiacov. Existuje šanca až 60 %, že podmienky La Niña sa vyskytnú medzi júnom a augustom, uvádzajú Národné centrá pre environmentálne predpovede, keďže už začalo ochladzovania oceána v rovníkovej oblasti. 

 

Príchod javu La Niña je teda už v plnom prúde. Podľa predpovede z Climate Prediction Center začne tento fenomén ovplyvňovať počasie už počas leta a najviac zosilnie počas jesene, a preto ovplyvní počasie hlavne v druhej polovici tohto roku a začiatku toho budúceho.

anomálie oceánskych teplôt
anomálie oceánskych teplôt, zdroj: ECMWF

Aké zmeny počasia prinesie La Niña do Európy?

La Niña má okrem iného výrazný vplyv na množstvo zrážok. Počas zimy sa má nad Pacifikom objaviť tlaková výš, čo podľa meteorológov v strednej a južnej Európe vyvolá tlakovú níž. Ak sa predikcie odborníkov naplnia, tak nad Európou vznikne chladná anomália, ktorá prinesie suchšiu zimu.

Tento nastupujúci fenomén vo veľkej časti strednej a západnej Európy prináša v priemere nižšie teploty. Čo sa týka zrážok, vo všeobecnosti je v pevninskej Európe počas zimy La Niña menej zrážok a viac zrážok je na juhu a v častiach severu.

 

Pretože anomália La Niña výrazne ovplyvňuje tlak a zrážky v trópoch, tak má tiež veľmi dôležitý vplyv na atlantickú hurikánovú sezónu. Tá by mala byť prudšia a silnejšia ako počas El Niña.

Na záver treba dodať, že toto všetko je založené na minulých udalostiach La Niña a vieme, že žiadne dve takéto udalosti nie sú úplne rovnaké. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd