Filipíny ohrozuje silný a nebezpečný tajfún. Začali evakuovať ľudí

Filipíny ohrozuje silný a nebezpečný tajfún. Začali evakuovať ľudí
Zuzana Macháčová

Filipíny ohrozuje nebezpečný tajfún, ktorý môže spôsobiť záplavy a zosuvy pôdy. Začalo sa s evakuáciou miestnych ľudí. 

Filipínske úrady začali s evakuáciou stoviek obyvateľov, zatvorili školy aj úrady. Taktiež zakázali lodnú dopravu v dôsledku blížiaceho sa tajfúnu Mawar. Ten smeruje k severným provinciám krajiny.

Búrka, miestne prezývaná Betty, by sa nemala dostať na pevninu, avšak meteorológovia varovali, že tajfún by sa mohol od utorka do stredy značne spomaliť pri najsevernejšej provincii Batanes. Tajfún môže spôsobiť nebezpečné búrky, obrovské záplavy a zosuvy pôdy.

Silný a nebezpečný vietor

Tajfún Mawar sa v súčasnosti pohybuje na severozápade v Tichom oceáne a nachádza sa približne 525 km východne od pobrežného mesta Aparri v provincii Cagayan. Tajfún so sebou nesie aj nebezpečný vietor, ktorý dosahuje rýchlosť 155 km/h a v nárazoch až do 190 km/h.

Mawar prešiel cez Guam minulý týždeň. Bol to najsilnejší tajfún, ktorý zasiahol územie Tichomoria USA za viac ako dve desaťročia.

Filipínske úrady uviedli, že armádne jednotky, polícia, hasiči a dobrovoľnícke skupiny sú pripravené na možné záchranné akcie v severných provinciách. Pre evakuovaných dedinčanov je pripravených viac ako milión potravinových balíčkov. 

Ročne prejde 20 tajfúnov a búrok

Približne 20 tajfúnov a búrok zasiahne každý rok súostrovie Filipín, ktoré leží na seizmických zlomových líniách, kde dochádza k častým sopečným erupciám a zemetraseniam.

To robí z juhovýchodnej Ázie jednu z krajín s najväčšou pravdepodobnosťou katastrof na svete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd