Finálna predpoveď pre celú ZIMU 2023/2024. Čo sa zmenilo a koľko snehu teda bude?

Finálna predpoveď pre celú ZIMU 2023/2024. Čo sa zmenilo a koľko snehu teda bude?
Veronika Salayová

Ako smerujeme k meteorologickej zime, prognózy sa viac a viac spresňujú. Prinášame vám finálnu dlhodobú predpoveď pre zimu 2023/2024 v Európe. Čo sa zmenilo od poslednej aktualizácie?

Prinášame vám finálne dlhodobé predpovede na nadchádzajúce ročné obdobie. Meteorologická zima nastáva už o pár dní a toto je posledná prognóza zimy 2023/2024

Už sme viackrát informovali o prognózach uznávaných meteorologických spoločností, ktoré pravidelne a podrobne vyhodnocujú poveternostnú situáciu a na základe zložitých výpočtov uverejňujú svoje dlhodobé predpovede ohľadom teplôt, zrážok a snehu. 

Tak ako sa blížime k meteorologickej zime, tak sú aj predpovedné modely čoraz presnejšie. Ako vieme, meteorologická zima začína 1. decembra a trvá tri mesiace. Na severnej pologuli končí posledným februárovým dňom.Na tomto období sa zhodli meteorológovia z celého sveta, pretože december, január a február sú tri najchladnejšie mesiace na severnej pologuli. Pre ozrejmenie dodáme, že meteorologická zima sa nezhoduje s astronomickou zimou.

Zima bude nadpriemerne teplá

Modely ECMWF a UKMO poukazujú na spriemerovaný obraz za tri meteorologické zimné mesiace (december-január-február) a poukazujú na prevládajúce vzorce počasia. Aj keby boli modely v predpovedi 100 %-ne presné, neznamená to, že takéto poveternostné podmienky budú trvať tri mesiace v kuse. To len naznačuje, ako môže počasie počas sezóny vyzerať väčšinu času! 

Očakáva sa, že Európa bude mať na väčšine kontinentu vyššie teploty, ako je priemer. Chladnejšie teploty budú výraznejšie definované v severnej a severozápadnej časti kontinentu.

To znamená, že nad Európou bude prevládať teplejšie a vlhké prúdenie zo severného Atlantiku do Európy. Potenciálne scenáre sneženia sú obmedzené na vyššie nadmorské výšky s občasnými vpádmi sneženia aj do nižších polôh. 

Viacej zrážok, ale menej snehu

Čo sa týka zrážok, tak zrážkovo normálne až nadpriemerné zrážky sa očakávajú vo veľkej časti Európy. Predpoveď sneženia ukazuje nad Európou menej snehu, ako je dlhodobý priemer, a to aj napriek mierne nadpriemerným zrážkam.

V Európe vidíme väčšinou podpriemerné sneženie s výnimkou časti Škandinávie a alpského regiónu. To odráža dominantný západný vzor, ​​ktorý prináša viac vlhkosti a menej chladu zo severného Atlantiku.

V prílohe pod článkom si môžete pozrieť mapy jednotlivých prognóz od UKMO a ECMWF ohľadom teplôt, zrážok a sneženia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd