FOTO: Aj vo vesmíre majú Vianoce. Táto hviezdokopa sviatočnou náladou priam žiari

FOTO: Aj vo vesmíre majú Vianoce. Táto hviezdokopa sviatočnou náladou priam žiari
Dominik Cenkner

Nové snímky zachytené dvoma vesmírnymi teleskopmi NASA ukazujú, ako svetlo mladých hviezd môže ozdobiť vesmír vianočnou náladou. Jeden záber nápadne pripomína vianočný stromček, druhý pre zmenu snehovú guľu.

Skupiny hviezd pripomínajúce vianočný stromček s rozžiarenými svetielkami a žiariace snehové gule žiaria na nových záberoch. Stojí za nimi röntgenové observatórium Chandra a Hubblov vesmírny teleskop. NGC 2264, ktorá je od Zeme vzdialená asi 2 500 svetelných rokov, sa nazýva aj "vianočná stromčeková kopa". Skupina mladých hviezd obklopených plynným oblakom hmloviny pripomína vesmírny stromček ozdobený blikajúcimi svetielkami.

Hviezdy sú staré od 1 milióna do 5 miliónov rokov a majú rôznu veľkosť - niektoré sú menšie a niektoré väčšie ako naše Slnko. Nový kompozitný obrázok, otočený v smere hodinových ručičiek o 160 stupňov tak, aby bol vrchol stromu vzpriamený, zahŕňa rôzne vlnové dĺžky svetla, ktoré zachytila Chandra, ako aj pozemné prieskumy.

V animovanej verzii obrázka blikajúce modré a biele svetlá predstavujú röntgenové svetlo mladých hviezd, ktoré zachytila Chandra. Medzitým oblak plynu pripomínajúci slávnostný stromček žiari v zelenom optickom svetle, ako ho vidno pomocou 0,9-metrového teleskopu WIYN Národnej vedeckej nadácie na Kitt Peaku v Arizonsko-sonorskej púšti.

Biele hviezdy žiariace na celom obrázku boli odhalené pri pozorovaní v infračervenom svetle pomocou Two Micron All Sky Survey, ktorý fungoval v rokoch 1997 až 2001. Štúdium mladých hviezd, ako sú tie vo „Vianočnej hviezdokope“, ponúka pohľad na ich nestálu povahu. Mladé hviezdy môžu uvoľňovať silné erupcie, ktoré sú silnejšie ako erupcie nášho Slnka, a astronómovia tento jav stále skúmajú.

Hviezdna snehová guľa

Hubblov vesmírny teleskop musel hľadať trochu ďalej, aby našiel nebeskú zimnú krajinu. Hubble pozoroval miliardu hviezd, ktoré žiaria v trpasličej galaxii s názvom UGC 8091, ktorá sa nachádza 7 miliónov svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Panny.

Galaktické usporiadanie hviezd vyzerá trochu ako beznádejne posplietané šnúry svetiel, ktoré boli narýchlo odložené na konci minulých Vianoc. Neporiadok je dôsledkom toho, že UGC 8091 je nepravidelná galaxia, ktorá nemá štruktúrovaný vzhľad špirálovej alebo eliptickej galaxie.

Žiadne dve nepravidelné galaxie nevyzerajú rovnako a vyskytujú sa v rôznych veľkostiach a tvaroch. Nepravidelný tvar galaxie môže byť výsledkom interakcií s inými galaxiami, ako aj vnútorných turbulencií spôsobených nebeskými objektmi, napríklad vybuchujúcimi hviezdami.

Modré svetlo odhalené na zloženom obrázku z týchto pozorovaní pochádza z novorodených hviezd, zatiaľ čo žiariace ružovo-červené škvrny môžu byť molekuly vodíka, ktoré sa zahriali po interakcii so svetlom z mladých, energetických hviezd. Medzičasom ďalšie žiariace prvky na snímke zahŕňajú staršie hviezdy a vzdialené galaxie v pozadí.

Trpasličia galaxia UGC 8091, zdroj: NASA/Hubble/ESA
Trpasličia galaxia UGC 8091, zdroj: NASA/Hubble/ESA

Trpasličie galaxie boli bežné na začiatku histórie vesmíru a nakoniec sa spojili a vytvorili väčšie, štruktúrovanejšie galaxie. Astronómovia sa môžu dozvedieť o vývoji galaxií práve štúdiom tých vzdialených.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd