FOTO: Ako z katastrofy. Východným Slovenskom sa prehnal downburst. Vyhlásili mimoriadnu situáciu

FOTO: Ako z katastrofy. Východným Slovenskom sa prehnal downburst. Vyhlásili mimoriadnu situáciu
Peter Minárik

Slovenskom sa dnes prehnali veľmi silné búrky, ktoré páchali poriadne škody. Najhoršie dopadol okres Vranov nad Topľou a Michalovce. Silný vietor strhával strechy, lámal stromy a skazu robili aj veľké krúpy. Tie poškodili fasády, predmety v exteriéri a dokonca aj strechy.

Slovensko počas dnešného dňa zasiahli veľmi silné búrky, ktoré páchali škody hneď na niekoľkých miestach. Najskôr spôsobovali problémy prívalové zrážky, no v druhej časti popoludnia to boli predovšetkým veľké krúpy a silný nárazový vietor. Niekoľko obcí na východe vyhlásilo mimoriadnu situáciu.

Voda zaplavila niekoľko ciest

Prvé škody spôsobovali predovšetkým prívalové zrážky. Medzi prvou postihnutou obcou bola obec Zborov, v okrese Bardejov. Tu po intenzívnej búrky vyhlásil starosta obce až 3. povodňový stupeň. Na miesto vyrazilo 17 hasičov, ktorí odčerpávali vodu zo zatopených ciest a domov.

Problémy však neobišli ani ďalšie lokality. V oblasti Vihorlatu vznikla mohutná supercela. Konkrétne išlo o typ HP supercely. V tomto type supercely dominujú zostupné prúdy. Tieto búrky sprevádzajú intenzívne zrážky, silné nárazy vetra a aj intenzívne krupobitia. Ďalším nebezpečným sprievodným javom je mimoriadna elektrická aktivita.

problém spôsobovali prívalové zrážky, foto: Magdaléna Miháľová
problém spôsobovali prívalové zrážky, foto: Magdaléna Miháľová

Škody ako z katastrofického filmu

Najintenzívnejšie búrky zasiahli okresy Vranov nad Topľou a Michalovce. Tu už supercela produkovala veľké krúpy a vyskytoval sa aj downburst. Pripomeňme, že downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Toto roztekanie je podobné ako keď pustíme k zemi balón s vodou. Voda sa roztečie divergentne, do všetkých strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

Downburst napáchal rozsiahle škody hneď v niekoľkých obciach. Poškodené sú obce Závadka, Fekišovce, či obce Soľ a Sedliska. Množstvo škôd hlási aj mesto Strážske, kde vietor vyvrátil niekoľko stromov. Jednoznačne najhoršie však dopadla obec Závadka. Ako vidieť na videu, tak silný vietor vyvracal stromy a strechy. Skazu dokonali veľké krúpy, ktoré poškodili fasády a krúpy doslova bombardovali strechy, kde ničili škridle.