FOTO: Až 70-tisíc domácností je bez elektriny. Obmedzená je vlaková aj letecká doprava

FOTO: Až 70-tisíc domácností je bez elektriny. Obmedzená je vlaková aj letecká doprava
Zuzana Macháčová

Britské ostrovy zasiahlo mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré prinieslo do Írska intenzívne búrky. Tisíce domácností ostali bez elektriny. 

Tisíce domovov je aktuálne bez elektriny, pretože búrka Isha naďalej spôsobuje zmätok v celom Spojenom kráľovstve. 

V Británii je bez elektriny približne 70 000 obyvateľov, z toho približne 40 000 v Severnom Írsku a 30 000 na severe Anglicka a Škótska. Mnohí budú podľa energetikov znovu pripojení až v utorok.

Obyvateľom odporučili, aby necestovali vlakmi na sever od Newcastlu aspoň do poludnia, pretože tam fúkal veľmi silný vietor s rýchlosťou až 140 km/h. Desiatky letov medzi Škótskom, Londýnom a Írskom boli pozastavené.

Varovania

Met Office vydalo mnohé varovania pred nepriaznivým počasím. Pre časti severného Škótska boli vydané varovania v skorých ranných hodinách, zatiaľ čo Tornado and Storm Research Organization (Torro) uviedla, že je možný aj výskyt tornáda v Anglicku a Walese.

Hasiči zachránili až 5 motoristov po tom, čo uviazli v záplavách v Severnom Yorkshire. Štyri vozidlá, dve osobné autá, dodávka a nákladné auto, zostali uväznené na diaľnici A684 medzi Leeming Bar a Northallerton v Morton on Swale v pondelok tesne pred 5:00 hod. ráno.

Met Office uviedlo, že najvyššia rýchlosť vetra zaznamenaná počas búrky Isha bola 159 km/h v Brizlee Wood v Northumberlande.

Niektoré miesta zasiahli aj veľmi silné lejaky. V Anglicku platí naďalej 28 výstrah pred povodňami a 50 výstrah v Škótsku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd