FOTO: Búrky úradovali aj v Slovinsku, obce zostali pod vodou

Ema Bazhaykin

Prívalové dažde sa včera nevyhli ani Slovinsku. Pod vodou zostalo niekoľko obcí na Juhu krajiny.

Juhom Európy sa včera prehnali silné búrky a dažde, ktoré po sebe zanechali hotovú spúšť. Mimoriadne nepriaznivé počasie zasiahlo najmä sever Talianska, neobišlo však ani susedné Slovinsko.

V Slovinsku vo štvrtok úradovalo nestabilné počasie s častými búrkami spočiatku na západe krajiny, v popoludňajších a večerných hodinách sa búrková činnosť presunula aj na východ a severovýchod. Vplyvom juhozápadných a južných vetrov prúdil krajinou výrazne vlhší vzduch, čo posilnilo nestabilitu. Búrky sprevádzali aj nebezpečné javy ako vietor, lokálne dokonca krúpy. Zlepšenie počasia v Slovinsku sa neočakáva ani v dnešný deň.

Niekoľko obcí zostalo pod vodou

Včerajšie silné dažde narušili spánok mnohých obyvateľov Slovinska. K večeru sa na východe krajiny začali vyvíjať jednotlivé búrky s lejakmi a prehánkami, ktoré sa potom v noci neustále vyvíjali v pásoch od západu na východ. Varovania meteorológov sa tak naplnili.

 

Správa Slovinskej republiky pre ochranu a záchranu oznámila, že bolo zaznamenaných 53 škodových udalostí. Vo väčšine prípadov hasiči odčerpávali prívalovú vodu z rôznych objektov.

Silná voda zaplavila aj obec Šmarje pri Jelšah na juhozápade krajiny. Pod vodou zostalo okolo 30 budov, vytopilo cesty, pivnice a komerčné budovy. Cesty zostali zaplavené a neprejazdné až do dnešného rána. Zrážky sa v Slovinsku očakávajú aj dnes. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd