FOTO: Českí hasiči majú po včerajšku plné ruky práce. Búrky zasiahli aj filharmóniu

FOTO: Českí hasiči majú po včerajšku plné ruky práce. Búrky zasiahli aj filharmóniu
Ema Bazhaykin

Českom sa včera prehnali ničivé búrky, ktoré zanechali popadané stromy, zatopené pivnice či dokonca vodu na javisku filharmónie. Výjazdy hlásia hasiči naprieč všetkými regiónmi.

Hasiči z Juhomoravského kraja v čase medzi 19:00 a 22:45 v piatok evidovali 201 udalostí spojených s extrémnym počasím. „Popadané stromy 93x, čerpanie vody 82x, odstraňovanie nebezpečných stavov 26x. Všetko bez zranení,“ informovali na svojich sociálnych sieťach.

V Libereckom kraji zaznamenali hasiči cez stovku ďalších udalostí spojených so silnými búrkami. „Zasahovali najmä pri vyvrátených stromoch a poškodených strechách. Najsilnejšie bolo zasiahnuté Turnovsko a Jablonecko,“ dodali.

Hasiči z Olomouca vyrážali k 50 udalostiam. Prevažne išlo o popadané stromy na komunikáciách. „Čerpali sme vodu z pivníc a garáží, a to na 17 miestach prevažne na Prostějovsku a Přerovsku. Riešili sme aj odtrhnutý bleskozvod na elektrickej rozvodni,“ uviedol zbor.

 

Pod vodou sa ocitla aj filharmónia

Voda sa počas koncertu dostala aj na javisko Janáčkovho divadla Filharmónie Brno. Po pauze hudobníci zistili, že majú mokré nástroje. „Presúvať sa museli sláčikové nástroje, kontrabas aj dirigentský pult. Oneskorilo to začiatok druhej polovice o päť minút,“ priblížila hovorkyňa filharmónie Kateřina Konečná.

Na Kolišti v Brne si policajti všimli auto, ktoré za jazdy uviazlo na zaplavenej ceste. „O jeho vyslobodenie preto požiadali hasičov, zatiaľ čo sami usmerňovali dopravu, aby umožnili hladký priebeh zásahu a aby sa do podobnej situácie nedostali aj ďalší vodiči,“ opísal hovorca strážnikov Jakub Ghanom.

Dve hliadky mestskej polície upozorňovali motoristov na možné riziko aj v Hradeckej ulici. Aj tam sa za dažďa zatopila časť cesty

 

V sobotu sa búrky objavia ešte v týchto oblastiach

V sobotu bude v Česku spočiatku oblačno až zamračené, miestami sa môžu objaviť dážď alebo prehánky. Teploty sa budú pohybovať medzi 21 a 25 °C, na juhovýchode územia môžu vyšplhať až k 27 °C. Na horách nameria teplomery okolo 16 °C.

Búrky sa dnes ešte očakávajú na východe krajiny, kde už začalo byť búrlivo v skorých ranných hodinách.

Búrková situácia v Česku po 7:00 h
Búrková situácia v Česku po 7:00 h, zdroj: iMeteo
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd