FOTO: Cesty na Slovensku pokryl sneh. Pozrite si fotky. Hranica sneženia teraz začne klesať

Peter Minárik

Počas noci sa cez naše územie presúvalo rozsiahle zrážkové pole. To do nižších polôh prinieslo výrazné zrážky, no vyššie polohy sa dočkali snehovej nádielky. Tá pokryla aj niektoré obce. V týchto chvíľach nás však čaká príchod zimy aj do ďalších regiónov Slovenska.

Tlaková níž LINUS sa v priebehu uplynulej noci presúvala cez naše územie. Na naše územie priniesla výrazné zrážky, ktoré v nižších polohách boli dažďové, ale vo vyšších polohách, predovšetkým v oblasti Nízkych Tatier výrazne snežilo, pričom napadlo za noc aj cez 20 cm snehu.

Počas uplynulých 24 hodín spadlo najviac zrážok na strednom Slovensku a najviac v oblasti Čertovice a Dobšinej, kde spadlo od 20 do 25 mm zrážok.

Vo vyšších polohách boli tieto zrážky vo forme snehu. Hranica sneženia počas uplynulých hodín klesla na výšku zhruba 800 metrov. Výrazná nádielka tak prišla napríklad do obce Liptovská Teplička, v okrese Poprad.

Liptovská Teplička, zdroj: Daniela Pitoňáková
Liptovská Teplička, zdroj: Daniela Pitoňáková

Horské priechody pokryl sneh

Počas uplynulej noci a rána sa snehová pokrývka vytvorila na horských priechodoch. Donovaly boli mokré, no napríklad horské priechody Čertovica, Vernár, či sedlo Besník pokryla vrstva čerstvého snehu.

Aj vzhľadom na sviatočné obdobie sa nestali dopravné nehody a snehová pokrývka sa v týchto chvíľach rozpúšťa. Cestári totiž stíhajú udržiavať naše cesty a zároveň intenzita sneženia poklesla.

Intenzita sneženia poklesne ďalej aj v nadchádzajúcich hodinách, no na našom území dnes popoludní dôjde k ďalšiemu vpádu chladného vzduchu a k ďalšiemu ochladeniu, ktoré na naše územie prinesie ešte výraznejší pokles hranice sneženia a snehovú pokrývku aj do ďalších oblastí.

Snežiť začne v ďalších oblastiach

Počas dnešného popoludnia bude na našom území dochádzať k ďalšiemu ochladeniu. Od severu začne prenikať chladnejší vzduch, ktorý postupne zníži hranicu sneženia na 600 metrov.

Zároveň sa vo vlhkom vzduchu budú najmä na severe Slovenska vyskytovať ďalšie zrážky, ktoré by mali byť väčšinou snehové. Snehové vločky sa tak dostanú do ďalších lokalít nášho územia.

Počas najbližšej noci zároveň začnú teploty klesať na severe pod nulu a začne sa tak vytvárať snehová pokrývka. Sneh sa tak zajtra ráno objaví aj v ďalších oblastiach severného Slovenska, kde sa sneh ešte neobjavil.

Ani v nedeľu sa bez zrážok nezaobídem. Numerické modely avizujú počas dňa príchod teplého frontu, ktorý prinesie oteplenie, ale spočiatku, ako tento front dorazí do chladného vzduchu bude na našom území aj snežiť. Situáciu upresníme počas večera.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd