FOTO: Čiastočné zatmenie Mesiaca vašimi očami. Tieto nádherné zábery stoja za to

FOTO: Čiastočné zatmenie Mesiaca vašimi očami. Tieto nádherné zábery stoja za to
Dominik Cenkner

V sobotu 28. októbra sme vo večerných hodinách mohli pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca. Aj keď to spočiatku vyzeralo tak, že pozorovanie prekazí oblačnosť, nakoniec sa z astroudalosti mohli tešiť na väčšine územia.

Ak máte radi nočnú oblohu, určite ste si nenechali ujsť zaujímavý úkaz, ktorý sa odohral v sobotu 28. októbra 2023. V tento deň nastalo čiastočné zatmenie Mesiaca, ktoré bolo viditeľné z väčšiny sveta, a to aj vrátane Slovenska.

O čo ide pri zatmení Mesiaca?

Čiastočné zatmenie Mesiaca je jav, keď sa Zem ocitne medzi Slnkom a Mesiacom a vrhá naň svoj tieň. Keďže Mesiac je vtedy v splne, jeho celý povrch je osvetlený Slnkom.

Ak by sa Zem nachádzala presne v strede medzi nimi, došlo by k úplnému zatmeniu Mesiaca, pri ktorom by bol Mesiac úplne pohlcovaný zemským tieňom. To sa však stáva len zriedka, pretože Mesiac obieha Zem po mierne naklonenej dráhe. Častejšie sa stáva, že Mesiac prechádza len čiastočne cez zemský tieň a časť jeho povrchu zostáva osvetlená. To je práve prípad čiastočného zatmenia Mesiaca.

Ako dlho trvalo sobotné čiastočné zatmenie?

Čiastočné zatmenie Mesiaca trvalo približne tri a pol hodiny. Začalo o 20:01:47 LSEČ, keď Mesiac vstúpil do polotieňa Zeme. To je oblasť, kde je slnečné svetlo len čiastočne blokované Zemou.

V tejto fáze nebolo zatmenie veľmi nápadné, pretože Mesiac bol len mierne stmavnutý. O 21:35:18 LSEČ nastal začiatok čiastočného zatmenia, keď Mesiac vstúpil do tieňa Zeme. To je oblasť, kde je slnečné svetlo úplne blokované Zemou. V tejto fáze sme už mohli zreteľne vidieť, že časť Mesiaca je tmavšia a má červenkastú farbu. To bolo spôsobené tým, že niektoré slnečné lúče prechádzajú cez zemskú atmosféru a sú lomené a rozptyľované na dlhších vlnových dĺžkach.

Najväčšia fáza zatmenia nastala o 22:11:04 LSEČ, keď bol Mesiac najviac zakrytý tieňom Zeme. Maximálna fáza dosiahla hodnotu 0,122, čo znamená, že 12,2 % priemeru Mesiaca bolo v tieňovej oblasti. O 22:52:39 LSEČ skončilo čiastočné zatmenie a Mesiac opustil tieň Zeme. Potom ešte chvíľu prechádzal polotieňovou oblasťou, kým o 00:26:21 LSEČ neukončil celé zatmenie.

Vhodné podmienky na pozorovanie

Ak ste chceli pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca, nepotrebovali ste žiadny špeciálny prístroj ani ochranné okuliare. Stačilo mať dobrý výhľad na oblohu bez prekážok a svetelného znečistenia. Mesiac bol vysoko na oblohe, takže bol viditeľný z väčšiny miest. Ak máte ďalekohľad alebo teleskop, mohli ste si priblížiť detaily Mesiaca a sledovať, ako sa mení jeho farba a jas.

Podmienky pozorovania u nás boli celkom priaznivé. Najmä na strednom Slovensku sa vyskytovala oblačnosť, ktorá bránila k tomu, aby si tamojší obyvatelia mohli nebeské divadlo vychutnať v plnej kráse. 

Mnohých od pozorovania neodradili ani mraky či nižšie teploty. Dôkazom toho je aj množstvo fotografií, ktoré ste nám do redakcie poslali. Tie najkrajšie zábery nájdete v našej fotogalérii v závere článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd