FOTO: Čínou otriaslo SILNÉ zemetrasenie. Vyžiadalo si viac ako sto obetí

FOTO: Čínou otriaslo SILNÉ zemetrasenie. Vyžiadalo si viac ako sto obetí
Zuzana Macháčová

V noci provinciu Kan-su na severozápade Číny zasiahlo silné zemetrasenie. Najmenej 118 ľudí zomrelo. Otrasy dosiahli silu 5,9 magnitúdy.

Najmenej 118 ľudí zomrelo pri zemetrasení na severozápade Číny. Záchranári v mrazivých podmienkach pátrajú po možných preživších, informujú o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Živel dosiahol silu 5,9 magnitúdy a zasiahol provincie Kan-su a Čching-chaj, kde zničil mnoho domov, cesty a zranil mnoho ľudí.

Centrum zemetrasenia sa nachádzalo v provincii Kan-su, ktorá leží pri hraniciach s Mongolskom. Epicentrum otrasov bolo v jej južnej časti, približne 100 km juhozápadne od provinčnej metropoly Lan-čou, neďaleko hraníc s provinciou Čching-chaj.

Záchranné práce komplikuje mrazivé počasie

Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 10 kilometrov pod povrchom. Otrasy podľa agentúr zničili množstvo budov, z ktorých sa ľudia pokúšali utiecť na ulicu. 

Podľa hovorcu úradu krízového riadenia Kan-su zomrelo v tejto provincii najmenej 105 ľudí, ďalších 397 bolo zranených a 16 z nich je v kritickom stave. Zvyšok obetí a ďalších 140 zranených registrovali v provincii Čching-chaj.

Záchranné práce komplikuje mrazivé počasie s teplotami siahajúcimi až pod -10 °C. Problémom je aj nedostatok ľudí. Záchranári zháňajú na vyslobodzovanie z trosiek v Kan-se prinajmenšom 300 ľudí, uviedla stanica BBC.

Číne už pomoc ponúkla taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, ktorá vyjadrila Pekingu sústrasť. Jej krajina už tento rok vyslala záchranárov po ničivom zemetrasení do Turecka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd