FOTO: Cyklón Michaung zasiahol Indiu. Hlásia 8 obetí

FOTO: Cyklón Michaung zasiahol Indiu. Hlásia 8 obetí
Zuzana Macháčová

Tropická búrka Michuang si v južnej Indii vyžiadala už 8 životov a napáchala nemalé škody. Očakáva sa, že dnes udrie na pevninu.

Najmenej 8 ľudí zomrelo v dôsledku nepriaznivého počasia, ktoré zasiahlo juhovýchodné pobrežie Indie, spôsobené cyklónom Michaung, ktorý by mal čoskoro dopadnúť na pevninu. 

Očakáva sa, že Michaung zasiahne pobrežie Andhra Pradesh ako silný cyklón s vetrom, ktorý dosiahne rýchlosť až 100 km/h, informovalo indické meteorologické oddelenie.

Najhoršia búrka

Čelíme najhoršej búrke za posledné obdobie," povedal včera hlavný minister Tamilnádu MK Stalin. Obete sú z hlavného mest Chennai. Jedného muža zasiahol spadnutý strom, ďalšieho zabilo elektrické vedenie vo vode a jedného rozdrvil spadnutý múr. Ďalších 5 obetí sa utopilo. 

Michuang priniesol za posledných pár hodín silné dažde, a to hneď  na niekoľkých miestach v Andhra Pradesh, Puducherry a Tamil Nadu.

Letisko Chennai zastavilo prevádzku do pondelka večera, pretože silný dážď zaplavil dráhu a fúkal veľmi silný vietor. Letiskové úrady zrušili 70 letov a viac ako 30 ďalších presmerovali na letisko Kempegowda v susednom meste Bengaluru. Záplavy obmedzili aj vlakovú dopravu. 

Zatvorené školy a tisíce evakuovaných ľudí

Štátne úrady vydali výstrahy pred očakávaným vpádom cyklónu v utorok ráno. Školy a vysoké školy boli zatvorené a zamestnanci musia pracovať z domu.

Tisíce ľudí bolo evakuovaných z pobrežných oblastí a úradníci pre nich zriadili 5 000 pomocných táborov na vyvýšených miestach.

V roku 2020 si cyklón Amphan v Indii vyžiadal najmenej 80 obetí a tisíce ľudí zostali bez domova. V roku 2019 si cyklón vyžiadal najmenej 89 životov a milióny ľudí v Uríši ostalo bez domova. 

Vedci spojili stúpajúcu frekvenciu a intenzitu cyklónov v Bengálskom zálive s globálnym otepľovaním. Indický oceán sa otepľuje a vieme, že teplá voda z oceánu je prvou a možno aj kľúčovou zložkou pre vznik tropických cyklónov, takže systém je pripravený na ďalšie búrky," povedal klimatológ Simon Wang z Utah State Univesity v roku 2020.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd