FOTO: Na Islande došlo k ďalšej erupcii. Ide už o tretiu erupciu

FOTO: Na Islande došlo k ďalšej erupcii. Ide už o tretiu erupciu
Zuzana Macháčová

Polostrov Reykjanes na juhozápade Islandu zaznamenal vo štvrtok ďalšiu sopečnú erupciu. Ide už o tretiu erupciu od decembra.

Už tretia sopečná erupcia od decembra. Na polostrove Reykjanes na Islande sa začala dnes ďalšia v poradí už tretia erupcia. 

Dnes ráno o 5:30 sa severovýchodne od Sylingarfell začala intenzívna aktivita malého zemetrasenia. Asi o 30 minút neskôr začala v tej istej oblasti erupcia," uviedol vo vyhlásení Islandský meteorologický úrad (IMO).

Infraštruktúra zatiaľ nie je ohrozená

IMO dodal, že na základe počiatočného hodnotenia pobrežnou strážou bola trhlina dlhá asi 3 kilometre a vyskytla sa v rovnakej oblasti ako dve predchádzajúce erupcie.

 

 

V podloží je naakumulovaných 9 miliónov kubických metrov magmy. Erupcia je zatiaľ dostatočne ďaleko od všetkej infraštruktúry.

Zábery, ktoré nájdete dole v galérii, ukazujú žiariacu lávu vytekajúcu z pukliny, ktorá osvetľovala oblak dymu stúpajúci pod nočnou oblohou. 

Prvá erupcia bola 18. decembra a druhá 14. januára. Obe boli v blízkosti rybárskej dediny Grindavik, ktorá bola evakuovaná.

Seizmicky aktívna oblasť

Island má 33 vulkanických systémov, ktoré sa v súčasnosti považujú za aktívne, čo je najvyšší počet v Európe. V priemere dochádza na tomto európskom ostrove k erupcii každých 5 rokov.

 

Severoatlantický ostrov sa totiž rozprestiera na Stredoatlantickom hrebeni, trhline na dne oceánu oddeľujúcej euroázijskú a severoamerickú tektonickú dosku. Kvôli tejto svojej polohe je táto oblasť seizmicky veľmi aktívna.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd