FOTO: Dediny sú „pochované“ pod vrstvou prachu. Takto to vyzerá na Kamčatke po erupcii

Veronika Salayová

Na ruskej Kamčatke vybuchla jedna z najaktívnejších sopiek sveta − Šiveluč. Pri erupcii vychrlila množstvo sopečného popola, ktorý pokryl celé dediny hrubou vrstvou prachu. Tie ostali doslova „pochované“ pod nánosmi sopečného materiálu. 

Jedna z najaktívnejších ruských sopiek prudko vybuchla a vytvorila oblaky popola a prachu, ktoré boli dokonca viditeľné aj z vesmíru. 

Sopka Šiveluč na polostrove Kamčatka vo východnom Rusku vybuchla v utorok krátko po polnoci a vytvorila oblak popola, ktorý sa rozprestieral na ploche 108 000 štvorcových kilometrov, uviedla agentúra Reuters.

Kamčatská pobočka Geofyzikálneho prieskumu Ruskej akadémie vied uviedla, že erupcia pokračovala aj v stredu a chrlila oblaky prachu do výšky 10 km.

Mraky sopečného prachu pokryli dediny v celom regióne sopečným prachom, ktorý dosahoval hrúbku 20 cm, lokálne aj viac. Fotografie z oblasti ukazujú, ako sa krajina za 24 hodín zmenila z bielej zasneženej na hnedú až šedú po usadení prachu. 

Takto sa šíril sopečný prach po krajine

Ako sopka vybuchla, meteorologické satelity sledovali z obežnej dráhy a zbierali údaje, ktoré vizualizovali  šírenie oblaku popola po celom ruskom Ďalekom východe. 

Našťastie, neboli hlásené žiadne obete erupcie a neboli vydané žiadne oznámenia o evakuácii, hoci erupcia spôsobila výpadky elektriny a zatvorenie škôl na celom polostrove.

Sopka Šiveluč má 60 000 až 70 000 rokov a nepretržite vybuchuje od roku 1999 – hoci zvyčajne nie tak prudko ako výbuch z tohto týždňa. 

Polostrov Kamčatka na ďalekom východe Ruska sa rozprestiera na juh do severného Tichého oceánu a je jednou z najkoncentrovanejších oblastí geotermálnej aktivity na svete. V regióne sa nachádza 160 sopiek, pričom 29 z nich je v súčasnosti aktívnych.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd