FOTO: Erupcia na Islande môže trvať dlho. Odborníci vysvetľujú, čo sa stalo

FOTO: Erupcia na Islande môže trvať dlho. Odborníci vysvetľujú, čo sa stalo
Veronika Salayová

Na Islande začala erupcia sopky. Podľa odborníkov sa očakáva, že erupcia tak rýchlo neskončí. 

Na Islande sa začala niekoľko týždňov očakávaná erupcia sopky. V pondelok neskoro večer sa zem pretrhla 3 km severovýchodne od mesta Grindavík na polostrove Reykjanes. 

Na krátky čas sa dokonca zdalo, že sa situáciu v okolí Grindavíku upokojila, nov pondelok večer sa však náhle začala nová séria zemetrasení sprevádzaná silným zdvihnutím terénu severne od mesta. O 23:17 h zemská kôra už nevydržala tlak zemského vnútra a roztrhla sa.

Čo sa stalo?

V priebehu niekoľkých minút sa v zemi otvorila puklina dlhá viac ako 100 metrov a lávové fontány vystrelili desiatky metrov vysoko do neba. Po prvej erupcii sa puklina v priebehu jednej hodiny rozšírila na dĺžku 4 km. Zemský povrch sa od miesta prvej erupcie roztrhol ako obrovský zips v oboch smeroch.

Oblasť ohniska sa nachádza len niekoľko kilometrov severovýchodne od evakuovaného mesta Grindavík a dobrou správou je, že láva netečie priamo do mesta. 

Aj keď vedci tvrdia, že intenzita erupcie na islandskom polostrove Reykjanes začína klesať, neznamená to, že riziko pominulo. Podľa Islandského meteorologického úradu (IMO) sa momentálne cez trhlinu tlačia tri prieduchy lávy. 

Vulkanológovia však varovali, že sa stále môže otvoriť viac prieduchov pozdĺž pôvodnej pukliny, ako aj ďalej na sever alebo juh. Ak sa erupcia bude naďalej šíriť na juh, môže ohroziť mesto Grindavík, kde bude páchať škody hlavne na majetku, keďže obyvatelia sú naďalej z mesta evakuovaní.

Puklinová erupcia

Udalosť sa považuje za puklinovú erupciu, čo znamená, že láva vytryskne z dlhej trhliny v zemskom jadre, ktorá sa môže rozprestierať na kilometre ďaleko, vysvetľujú odborníci. Dobrou správou je, že tento typ erupcie neposiela popol do atmosféry, čo by mohlo narušiť leteckú dopravu. Puklinové erupcie však môžu trvať dlho a môžu tiež uvoľňovať nebezpečné plyny, dodávajú odborníci.

Na základe skúseností z minulých rokov môže erupcia trvať týždne alebo dokonca mesiace, ale každá erupcia je iná, takže nateraz to nie je možné presne predpovedať. 

Čo sa týka seizmickej aktivity v oblasti, IMO oznámilo pokles. Od začiatku erupcie služba uviedla, že došlo k najmenej 320 zemetraseniam, pričom najsilnejšie bolo v pondelok zemetrasenie s magnitúdou 4,1. Od polnoci však v regióne zaznamenali len 10 zemetrasení. 

Úrady uviedli, že erupcia nepredstavuje hrozbu pre život, ale varovali, že oblasť je uzavretá pre všetku dopravu a dôrazne vyzvali ľudí, aby sa držali ďalej.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd