FOTO: Etna predviedla úchvatné divadlo. Nastala ďalšia erupcia

FOTO: Etna predviedla úchvatné divadlo. Nastala ďalšia erupcia
Zuzana Macháčová

Oblohu nad Katániou v nedeľu rozžiarila sicílska sopka, keď Etna vychrlila ďalšiu dávku lávy. Sopečná činnosť vyprodukovala aj malé množstvo popola. 

V noci z piatka na sobotu vychrlila Etna lávu a oblaky popola. Ohnivé prúdy úžasne kontrastovali so zasneženými svahmi kužeľa. Ako sa ukázalo, na ďalšie „vystúpenie“ sicílskej sopky sme nemuseli dlho čakať a v nedeľu došlo k ďalšej erupcii. 

Láva a oblaky prachu

Včera večer sa pri sicílskom meste Katánia podarilo fotografom zachytiť malú erupciu sopky Etna. Erupcia bola opäť neškodná, informoval v nedeľu ráno taliansky Národný inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV).

Sopečná činnosť sa obmedzila na oblasť krátera. Erupciu, ku ktorej došlo v juhovýchodnom kráteri, sprevádzala malá emisia sopečného popola. Oblaky prachu sa rýchlo rozptýlili do atmosféry.

Najvyššia sopka v Európe

Etna síce vybuchuje veľmi často, stále je na druhom mieste medzi najaktívnejšími sopkami na svete. Prvenstvo drží sopka Mauna Loa na Havaji. Na treťom mieste je sopka Eyjafjallajokull na Islande a nasleduje Vezuv v Taliansku.

Posledná veľká erupcia sopky Etna bola v roku 1992. Verí sa, že sopka má najdlhší záznam erupcií na svete, pričom prvá zaznamenaná erupcia bola v roku 425 pred Kristom.

Etna má výšku 3 324 metrov a je to najvyššia sopka v Európe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd