FOTO: Vlny vytvorili vzor rybích šupín. Tento jav sa vyskytuje v špecifických podmienkach

FOTO: Vlny vytvorili vzor rybích šupín. Tento jav sa vyskytuje v špecifických podmienkach
Zuzana Macháčová

V Číne bol zaznamenaný pôsobivý príliv. Vlny sa navzájom prekrývali a vytvárali efekt rybích šupín trblietajúcich sa v slnečnom svetle.

Na jednej z čínskych riek bol pozorovaný mimoriadne zriedkavý príliv. Vlny sa navzájom prekrývali a vytvárali efekt rybích šupín trblietajúcich sa na slnku.

Rieka Čchien-tchang, ktorá sa nachádza v provincii Zhejiang vo východnej Číne, je známa svojím veľkým tokom. Tento jav bol prvýkrát zaznamenaný v roku 2021. 

Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters

Ako vzniká tento jav?

Tento vzácny jav je spôsobený prekrývaním dvoch prílivov a odlivov. Vlny prvého prílivu narážajú na priehradu postavenú na rieke a tie sa odrážajú od nej pod určitým uhlom.

Následne sa prekrývajú s vlnami druhého prílivu, čím vytvárajú pútavý vzor. Tento jav je zriedkavý a nestabilný, a trvá nanajvýš len pár minút.

Rieka Čchien-tchang

Čchien-tchang je rieka na východe Čínskej ľudovej republiky, ktorá preteká provinciou Zhejiang a mestom Hangzhou. Dosahuje dĺžku 459 km a vlieva sa do Východočínskeho mora v zálive Changzhou.

Rieka je známa tým, že vytvára najväčšie prílivové vlny na svete, ktoré môžu dosiahnuť výšku až 9 m a voda sa pohybuje rýchlosťou až 40 km/h. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd