FOTO: Mýtnou sa prehnala supercelárna búrka. Priniesla veľmi silný vietor, ktorý lámal stromy

Veronika Salayová

Obcou Mýtna na strednom Slovensku sa prehnala búrka so supercelárnymi črtami, ktorá páchala aj škody. Silný vietor vyvracal stromy a lámal konáre. 

Ako sme avizovali, dnešná poveternostná situácia na Slovensku je opäť veľmi nebezpečná. Po včerajšom búrlivom dni a noci sa na našom území krátko popoludní začali opäť tvoriť búrky, pričom niektoré vykazovali aj supercelárne črty.

Prvá supercela sa vytvorila okolo 14.00 h v okolí Mýtnej a Poltára a druhá krátko potom v okolí Vernára, južne od Popradu. Kým supercela pri Vernáre nemala príliš dlhé trvanie, supercela južne od Detvy stihla napáchať aj škody.

V obci Dobroč supercela vyprodukovala ľadové krúpy o veľkosti 1 až 2 cm a hneď vo vedľajšej obci Mýtna sa vyzúril silný vietor. Ten lámal konáre a vyvracal stromy v centre obce. Iné škody, našťastie, zaznamenané neboli.

Supercela do tejto oblasti priniesla aj výdatné zrážky. Podľa amatérskych zrážkomerných staníc spadlo až 40 mm zrážok, pričom profesionálna stanica v tejto lokalite eviduje úhrn do 20 mm zrážok. 

 

Búrky ešte nekončia, práve naopak

Táto supercela postupne taktiež zanikla. Aktuálne je veľmi búrlivo v Nízkych Tatrách nad Breznom, no búrky už čoskoro budú výraznejšie štartovať na východnom Slovensku, kde sa očakávajú najsilnejšie búrky dnešného dňa, takže ešte nie je koniec. 

Podmienky budú dnes poobede a večerom rovnako priať silným supercelárnym búrkam, čiže obyvatelia východu by mali zbystriť pozornosť a dnešné búrky nepodceňovať. Búrky totiž prinesú nebezpečné sprievodné javy ako silný vietor a krupobitie. 

Ďalšie búrkové jadrá už postupne na našom území naskakujú v dôsledku dostatočného prehrievania vzduchu, takže situácia sa nám začína pomaly, ale isto zhoršovať.

 


Vzniknuté búrky budú naberať na intenzite a môžu priniesť multicely, prípadne neskôr aj ďalšie supercely. 

Ak dnes pre vás monitorujeme diania prostredníctvom nášho online prenosu, kde nájdete všetky aktuálne informácie na jednom mieste. Aktuálnu polohu zrážok nájdete aj na našom iRadare. Svoje fotografie a videá nám môžete aj dnes posielať priamo na náš web, zverejniť v našej facebookovej skupine či posielať cez WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd