FOTO: Na Islande vybuchla sopka. Táto erupcia je väčšia než ostatné. Láva a dym sa rýchlo šíria

Veronika Salayová

Na polostrove Reykjanes na Islande začala veľkolepá erupcia. K výbuchu sopky došlo na mieste, ako vulkanológovia očakávali, na základe sérii zemetrasení, ktoré v tejto oblasti zaznamenávali už vyše týždňa. Erupcia je však väčšia, než predpokladali.

V pondelok poobede došlo k veľkolepej erupcii islandskej sopky, približne 30 kilometrov od islandského hlavného mesta Reykjavíku, oznámil tamojší meteorologický úrad. K erupcii v tejto oblasti došlo tretíkrát za dva roky.

Táto erupcia je väčšia než posledné dve

K erupcii sopky došlo severne od Litli Hrútur, z ktorej dym uniká severozápadným smerom. Mohutný oblak dymu stúpajúci zo zeme sprevádza aj značný prúd lávy. 

Erupcia v Litla-Hrút je podstatne väčšia ako erupcia z posledných dvoch rokov na Fagradalsfjall. Rovnako aj znečistenie plynom je väčšie a aj trhliny sú väčšie. 

Počas posledného týždňa pred erupciou boli v oblasti zaznamenané tisíce malých zemetrasení, ktoré signalizovali, že magma pod zemou sa hýbe a erupcia sa blíži.

Magma prerazila zem v pondelok okolo 14:40 hod., len pár kilometrov od dvoch predchádzajúcich erupcií za posledné dva roky. Prvá bola 19. marca 2021 v údolí Geldingadalur a trvala 6 mesiacov, k druhej erupcii došlo 3. augusta 2022 v údolí Meradalir a trvala 3 týždne.

Erupcia zatiaľ nepredstavuje hrozbu

Nová erupcia v oblasti zatiaľ nie je nebezpečná a nemá ani žiadny vplyv na leteckú dopravu. Obyvateľom sa však odporúča, aby na polostrove Reykjanes a oblasti hlavného mesta na noc zatvárali okná a vypínali ventilačné systémy a klimatizácie. 

Vulkanológovia sa domnievajú, že nový cyklus zvýšenej aktivity by mohol trvať aj niekoľko mesiacov. Zatiaľ je to však otázne a pre detailnejšie informácie budú potrebné ďalšie pozorovania a zistenia. 

Island má 33 vulkanických systémov, ktoré sa v súčasnosti považujú za aktívne, čo je najvyšší počet v Európe. V priemere dochádza na tomto európskom ostrove k erupcii každých 5 rokov.

Severoatlantický ostrov sa totiž rozprestiera na Stredoatlantickom hrebeni, trhline na dne oceánu oddeľujúcej euroázijskú a severoamerickú tektonickú dosku. Kvôli tejto svojej polohe je táto oblasť seizmicky veľmi aktívna. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd