FOTO: Na Križnej spadla lavína. V týchto dňoch hrozia ďalšie pády lavín

FOTO: Na Križnej spadla lavína. V týchto dňoch hrozia ďalšie pády lavín
Veronika Salayová

Na Križnej zrejmej samovoľne spadla lavína. Nebezpečenstvo pádu lavín aktuálne hrozí takmer vo všetkých našich pohoriach. 

Vplyvom chladného vzduchu a silného vetra z predošlých dní sa v pokrývke vytvárajú vrstvy hranatozrnného snehu, prípadne sa v nej nachádzajú krúpky. 

„Tieto snehy nie sú previazané s ostatnými vrstvami. Na nich je nafúkaná snehová doska, ktorá vyvára nestabilitu. Je náchylná na uvoľnenie malej až stredne veľkej lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení, a to hlavne na strmých svahoch všetkých orientácií,“ upozornil Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie HZS pre TASR. 

Vo všetkých slovenských pohoriach je nad pásmom lesa vyhlásený 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý predstavuje miernu hrozbu, informuje Horská záchranná služba (HZS).

V poobedňajších hodinách sa očakáva príchod slabého sneženia a silného vetra západného až severozápadného smeru. „Ten bude snehovú pokrývku udržiavať nezmenenú,“ poznamenal Bešinský pre slovenskú agentúru.

Mohutný pád lavíny na Križnej

Náš čitateľ nám do redakcie poslal fotografie z Križnej, kde došlo k pádu pomerne mohutnej lavíny. Horská záchranná služba však z tejto oblasti neevidovala žiadne volanie o pomoc, takže pri páde lavíny sa zrejme nikto nezranil. 

Na fotografii je vidieť aj veľkú trhlinu, ktorá zrejme povedie k ďalšiemu pádu lavíny. V tejto oblasti preto pozor! 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd