FOTO: Na Manhattane v New Yorku sa vyskytne prekrásne vesmírne divadlo. Vidieť ho len dvakrát ročne

FOTO: Na Manhattane v New Yorku sa vyskytne prekrásne vesmírne divadlo. Vidieť ho len dvakrát ročne
Dominik Cenkner

New Yorčania sa môžu už v najbližších hodinách tešiť na skutočnú nádheru. O tú sa postará slnko a miestne mrakodrapy. Udalosť je tento rok umocnená spomienkou na všetkých zosnulých, ktorí slúžili v americkej armáde.

Manhattanhenge, ako sa jav nazýva, je vlastne veľkolepý západ slnka, ktorý e presne zarovnaný so sieťou ulíc Manhattanu. Tamojší obyvatelia či turisti ho môžu pozorovať len dvakrát za rok, v období okolo letného slnovratu. 

Aby sme boli ešte presnejší, v skutočnosti je tento jav možné pozorovať 8 krát ročne, ale má to svoje ale. Manhattanhenge sa objavuje dvakrát pri západe slnka okolo letného slnovratu a dvakrát pri východe slnka v období zimného slnovratu.

Okrem toho sa každý Manhattanhenge v skutočnosti vyskytuje v dvoch dňoch: v jeden deň sa celý slnečný disk zarovná so sieťou ulíc. V druhý deň sa zarovná len polovica slnečného disku.

Presný dátum a čas

Ak sa náhodou nachádzate v New Yorku, určite sa vám zíde informácia o tom, kedy presne bude možné tento jav pozorovať:

  • pondelok 29. mája 20:13 h miestneho času (ukáže sa polovičný disk)
  • utorok 30. mája 20:12 h miestneho času (ukáže sa celý slnečný disk)

Najbližšie si budú môcť hru slnka a mrakodrapov pozrieť v júli. Konkrétne:

  • streda 12. júla 20:20 h miestneho času (ukáže sa celý slnečný disk)
  • štvrtok 13. júla 20:21 h miestneho času (ukáže sa polovičný disk)

Ak chcete mať najlepší výhľad na túto udalosť, vyberte sa na manhattanské križovatky ulíc, ako sú 14., 23., 34., 42. a 57. ulica. Odborníci z AMNH odporúčajú nájsť si miesto čo najďalej na východ, ktoré však stále poskytuje výhľad na New Jersey cez rieku Hudson.

Medzi ďalšie miesta, kde si môžete pozrieť Manhattanhenge, patrí Tudor City Overpass v blízkosti OSN a Hunters Point South v Long Island City v Queense.

Názov odkazuje na Stonehenge

Názov Manhattanhenge vymyslel astrofyzik Neil deGrasse, riaditeľ Haydenovho planetária v Americkom prírodovednom múzeu. Ide o slovnú hračku, ktorá pripomína Stonehenge.

Kamenný kruh v Anglicku bol postavený tak, aby zodpovedal pohybu slnka. Sieť Manhattanu neprebieha dokonale v smere sever-juh a východ-západ, pretože všetko je otočené približne o 29 stupňov v smere hodinových ručičiek.

Počas letného slnovratu zapadá slnko približne 32 stupňov severne od pravého západu. To znamená, že niekoľko týždňov pred a po slnovrate zapadá Slnko pod rovnakým uhlom ako mriežka Manhattanu, teda 29 stupňov severne od pravého západu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd