FOTO: Na oblohe v Poľsku sa objavili nočné svietiace oblaky. Uvidíme ich aj na Slovensku?

FOTO: Na oblohe v Poľsku sa objavili nočné svietiace oblaky. Uvidíme ich aj na Slovensku?
Zuzana Macháčová

Letné obdobie je tradične plné nezvyčajných úkazov, akými sú napríklad aj nočné svietiace oblaky, ktoré sa v týchto dňoch objavili na oblohe v Poľsku. Uvidíme ich aj u nás?

V nedeľu večer sa nad Poľskom objavili ideálne podmienky na obdivovanie svietiacich oblakov. Odborne sa tieto oblaky nazývajú noctilucenty. 

Ako informoval Karol Wójcicki, autor odborného blogu, vznikajú vo výške okolo 80 až 85 kilometrov. Svietiace oblaky pravdepodobne tvoria ľadové kryštáliky či prachové zrná a vznikajú v časti atmosféry, kde teplota klesá až k -130 °C.

Kde ich hľadať?

Svietiace oblaky môžeme pozorovať aj na Slovensku, avšak ich pozorovanie sa nedá predpovedať, takže treba mať len šťastie.

Svietiace oblaky hľadajte tesne po západe slnka alebo pred východom slnka, keď je slnečné svetlo stále prítomné v horných vrstvách atmosféry, zatiaľ čo na povrchu je už tma.

Odporúča sa vybrať si miesto, kde nie sú žiadne ďalšie zdroje svetla, ako sú pouličné lampy alebo reklamné tabule. Taktiež je potrebné zabezpečiť, aby výhľad nezakrývali stromy.

Wójcicki zdôraznil, že si striebristé svietiace oblaky netreba pomýliť s ružovočervenými oblakmi viditeľnými po západe slnka. „Svietiace oblaky nemajú nič spoločné s červenou farbou. Nenechajte sa oklamať,“ napísal odborník.

Podmienky nie sú príliš priaznivé

Posledné roky boli plné krásnych pohľadov na oblohu, avšak teraz kvôli vysokej slnečnej aktivite nie sú podmienky na pozorovanie tohto javu príliš priaznivé, a preto sa oblaky môžu objavovať menej často a v menej efektnej podobe. Ako poznamenal Wójcicki, na návrat rovnako veľkolepých žiar si budeme musieť ešte počkať.

„Skúste hľadať svietiace mraky počas niekoľkých po sebe nasledujúcich nocí. Sezóna sa ešte len začala, takže máme pred sebou fascinujúce dva mesiace,“ dodal Wójcicki na záver.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd