FOTO: Na Orave sa vytvorili takéto krásne mammaty

Ema Bazhaykin

V dnešný deň sa prehnali Slovenskom búrky, ktoré so sebou priniesli aj nebezpečné sprievodné javy. Jeden z týchto javov však nie je vôbec nebezpečný, ale o to krajší – pozoruhodné mammaty.

Dnešné búrky prevažne na východe a západe nášho územia priniesli aj mnoho sprievodných javov, akými boli blesky, krúpky či silný vietor. Okrem nich nám však dnešné počasie poskytlo aj pohľad na krásne mammaty – oblaky, ktoré zvyčajne vznikajú pri silných búrkach, ale nie je to pravidlom.

 

Náš čitateľ toto nebeské divadlo zachytil v popoludňajších hodinách v obci Zákamenné na Orave. 

dnešné mammaty na Orave
dnešné mammaty na Orave, foto: Boris Mrekaj

Mammaty na oblohe nevidíme až tak často, sú však veľmi pôsobivé, krásne a desivé zároveň. Báť sa ich však nemusíte, keďže nespôsobujú nebezpečné javy.

Ako mammaty vznikajú?

Oblaky mammatus sú oblaky, ktoré vznikajú hlavne pri silných búrkach a lejakoch. Ich názov pochádza z latinského slova mamma, čo v preklade znamená prsia, vemeno. Ich výskyt sa však spája už s neskorším štádiom búrok, a preto sa dajú pozorovať hlavne po búrkach pri ich rozpade.

Mammaty vznikajú pod kovadlinou mohutných búrkových oblakov typu cumulonimbus. Kovadlina obsahuje veľké množstvo vodných kvapiek a ľadových častíc a ako búrka slabne, dochádza v nej aj k vertikálnym pohybom.

 

Zrážky tak klesajú nižšie do suchšieho vzduchu a vyparujú sa. Takto sa zároveň ochladzuje okolitý vzduch, ktorý padá rýchlejšie a za sebou nesie okolitý oblak. Tak vzniknú typické bubliny v oblakoch – mammaty.

V roku 2021 sme pri vzniku tornáda na Morave pozorovali práve tieto oblaky. Na sociálnych sieťach tak vznikol mýtus, že mammaty sú predzvesťou vzniku tornád. Ich vznik však nie je podmienený týmito oblakmi, keďže ich môžeme pozorovať pri akejkoľvek silnej búrke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd