FOTO: Na Slovensku prevláda veľmi teplé počasie. Na Orave dokonca rozkvitla čerešňa

FOTO: Na Slovensku prevláda veľmi teplé počasie. Na Orave dokonca rozkvitla čerešňa
Dominik Cenkner

Aj keď sa meteorologické leto už dávno skončilo - prvým septembrovým dňom, astronomické leto stále trvá. A zdá sa, že sa snaží vynahradiť to, čo počas prázdnin zameškalo.

Slovensko sa stále nachádza pod vplyvom tlakovej výše so stredom nad Ukrajinou. Tá síce bude v priebehu dnešného dňa slabnúť, ale naše územie bude stále vo veľmi teplom vzduchu. 

Stabilné počasie v našej oblasti pretrváva už niekoľko dní. Môže za to jav, ktorý meteorológovia označujú ako omega blok. Viac o ňom sa dozviete zo samostatného článku, ktorý sme vám priniesli pred pár dňami.

V krátkosti uveďme, že zatiaľ čo my sa tešíme z letného počasia, Španielsko a Grécko bojujú s ničivými lejakmi a búrkami. Tie už spôsobili množstvo škôd a vyžiadali si aj obete na životoch. 

Teploty nad +30 °C

Vráťme sa však späť na Slovensko, kde teploty aj včera, v druhú septembrovú nedeľu, vystúpili aj nad +30 °C. Stalo sa tak na rade miest, spomeňme napr. Žiar nad Hronom, Dudince, Prievidza, Hurbanovo, Mochovce či Nitru. 

Teplo je však aj na severe Slovenska. Teploty tam síce nedosahujú na +30 °C, od tejto hodnoty však nemajú ďaleko. 

Napríklad v Žiline v nedeľu namerali +28,3 °C, na Orave bolo miestami ešte o kúsok teplejšie. V Oravskom Podzámku teplota vystúpila na +28,4 °C.

Rozkvitla aj čerešňa

Fotografiu rozkvitnutej čerešne z Námestova nám v nedeľu večer do redakcie poslal náš čitateľ Lukáš. Značí to len jedno - príroda má s aktuálnym počasím trošku chaos. 

A zatiaľ čo ľudia si teplé počasie užívajú, spomínaná príroda až tak veľmi nie. Nočné mrazy, ktoré môžu udrieť zo dňa na deň, totižto takto rozkvitnutú rastlinu môžu poškodiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd