FOTO: Na východnom Slovensku včera pozorovali výrazný shelf-cloud

Dominik Cenkner

Včerajší sviatočný deň sa niesol v znamení prechodu studeného frontu. Keďže v posledných dňoch u nás panovalo výrazne teplé počasie, najmä na východe Slovenska preto mohli pozorovať aj shelf-cloud.

Prechod studeného frontu sme začali pociťovať okolo poludnia, kedy na severozápade krajiny začalo snežiť. Sneženie najskôr zasiahlo Žilinský kraj, neskôr však postupovalo ďalej smerom na juhovýchod.

Zrážky, ktoré sa Slovenskom presúvali mali konvektívny charakter. Niektorí na sociálnych sieťach uvádzali, že počuli hrmenie.

To, že nejde o výmysel, dokazuje aj skutočnosť, že detekcie bleskov zaznamenali blesky neďaleko slovenských hraníc, konkrétne na juhovýchode Poľska.

Ak by u nás bolo ešte o niečo teplejšie, zrejme by na spomínanom fronte mohla vzniknúť aj búrka, k čomu však nedošlo. Namiesto toho sme na východe pozorovali skutočne výrazný shelf-cloud, čo mnohých prekvapilo.

Shelf-cloud nad Prešovom, zdroj: Martina Kačalová
Shelf-cloud nad Prešovom, zdroj: Martina Kačalová

Shelf-cloud v zime?

Taká bežná definícia shelf-cloudu hovorí o tom, že ide jav, veľmi fotogenický, ktorý vzniká na čele búrky. 

Vzduch, v ktorom sa búrky tvoria je veľmi vlhký a oblačnosť sa tak vyskytuje relatívne nízko nad povrchom. V takomto vzduchom sa pri mohutnejších búrkach často tvorí aj oblačnosť typu arcus (známy aj ako „shelf cloud“).

Shelf cloud sa vytvára na hranici vytekajúceho studeného vzduchu zospodu búrky a „vtekajúceho“ teplého vzduchu do búrky vo vyšších hladinách spredu.

Jednoducho povedané, shelf-cloud vzniká pri výraznej dynamike vo vlhkom prostredí. A presne tieto podmienky boli včera splnené. Včerajšok tak len dokázal, že pozorovať shelf-cloud môžeme v ktoromkoľvek ročnom období, pričom zima nie je výnimkou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd