FOTO: Na západe Slovenska sa vytvorili takéto krásne mammaty

FOTO: Na západe Slovenska sa vytvorili takéto krásne mammaty
Zuzana Macháčová

Dnes sa na našom území vyskytli búrky, ktoré boli sprevádzané bleskami a krupobitím. Avšak priniesli aj jeden zaujímavý jav, ktorý vôbec nie je nebezpečný, ale o to krajší – pozoruhodné mammaty.

Z Rakúska k nám dnes predobedom putovalo pásmo prehánok a búrok. Búrková činnosť postúpila aj na naše územie a prvé blesky okolo poludnia udreli na Záhorí.

Dnešná búrková činnosť sa prevažne vyskytuje na západnom Slovensku. Búrky sú síce slabšie a aj bleskovo menej aktívne, no sprevádzané sú aj krupobitím. Doteraz na našom území udrelo vyše 200 bleskov. 

Búrková činnosť nepriniesla len blesky a krupobitie, ale vytvoril sa na juhu a juhozápade aj zaujímavý úkaz. Ide ide o oblaky typu mammatus.

 


Naši čitatelia toto nebeské divadlo zachytili v Trnave a v Trnovci nad Váhom v popoludňajších hodinách. 

Nevidíme ich často

Tento typ oblakov na oblohe nevidíme až tak často, sú však veľmi pôsobivé, krásne a desivé zároveň. Báť sa ich však nemusíte, keďže nespôsobujú nebezpečné javy.

Sú to oblaky, ktoré vznikajú hlavne pri silných búrkach a lejakoch. Ich názov pochádza z latinského slova mamma, čo v preklade znamená prsia, vemeno.

Ich výskyt sa však spája už s neskorším štádiom búrok, a preto sa dajú pozorovať najčastejšie po búrkach alebo pri ich rozpade.

Ako vznikajú?

Mammaty vznikajú pod kovadlinou mohutných búrkových oblakov typu cumulonimbus. Kovadlina obsahuje veľké množstvo vodných kvapiek a ľadových častíc a ako búrka slabne, dochádza v nej aj k vertikálnym pohybom.

Zrážky tak klesajú nižšie do suchšieho vzduchu a vyparujú sa. Takto sa zároveň ochladzuje okolitý vzduch, ktorý padá rýchlejšie a za sebou nesie okolitý oblak. Tak vzniknú typické bubliny v oblakoch, mammaty.

Sú predzvesťou tornáda?

V roku 2021 pri vzniku tornáda na Morave mnohí pozorovali práve tieto oblaky. Na sociálnych sieťach tak vznikol mýtus, že tieto oblaky sú predzvesťou vzniku tornád.

 

Tieto oblaky sme mohli pozorovať pri akejkoľvek silnej búrke a naozaj vznik tornáda nie je podmienený týmito oblakmi.

Môžu pôsobiť aj zlovestne, avšak nespôsobujú nebezpečné javy. Fotografie dnešných mammatov si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd