FOTO: Oblohu nad Poľskom skrášlili fotogenické oblaky

Zuzana Macháčová

V piatok sa Poľskom prehnali silné búrky, sprevádzané krupobitím a intenzívnymi zrážkami. Po búrkach sa na juhu krajiny na oblohe objavilo niečo zvláštne.

V piatok prešiel cez Poľsko studený front. V mnohých regiónoch, najmä na juhu, vystrájal od skorých ranných hodín. Tieto búrky boli sprevádzané prudkým dážďom, krupobitím a silnými nárazmi vetra.

Zaujímavé mraky

Poľský web Kontakt 24 dostal fotografie oblakov, išlo o oblaky typu mammatus. Na oblohe ich nevidíme až tak často, avšak sú veľmi pôsobivé.

Tieto zaujímavé oblaky na oblohe zachytil reportér, Alek32o2, neďaleko Krakova. Veľkolepé mraky boli viditeľné aj nad obcou Żegocina v okrese Bochnia.

Vidíme ich po búrkach

Daniel Kowalczyk vysvetlil, že oblaky mammatus sú oblaky spojené s mnohými inými typmi oblakov, nemôžu sa tvoriť samostatne. Najčastejšie sa na oblohe objavujú v spoločnosti oblakov stratocumulus a cumulonimbus, menej často s cirrus a cirrocumulus.

Tento jav sa zvyčajne vyskytuje na základni alebo v spodnej časti kovadliny mohutných búrkových oblakov typu cumulonimbus. Mammaty majú podobu zaoblených výčnelkov visiacich zo spodného okraja oblakov. 

Tie pripomínajú vrecia alebo kravské vemená. Mammatus sú to oblaky, ktoré vznikajú hlavne pri silných búrkach a lejakoch. Ich názov pochádza z latinského slova mamma, čo v preklade znamená prsia, vemeno.

Mechanizmus ich vzniku nie je úplne objasnený, ale pravdepodobne súvisí s vertikálnymi pohybmi vzduchu v atmosfére. 

Prítomnosť charakteristických „vemien" svedčí o mimoriadne vysokej intenzite konvekcie. Fotografie zaujímavých mammatov nad Poľskom si môžete pozrieť v našej galérii. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd