FOTO: Nad Slovenskom sa na nočnej oblohe objavil zaujímavý úkaz. O čo išlo?

FOTO: Nad Slovenskom sa na nočnej oblohe objavil zaujímavý úkaz. O čo išlo?
Zuzana Macháčová

V nedeľu večer sa na oblohe objavil zaujímavý úkaz, ktorý Slovákom doslova vyrazil dych. O čo išlo?

Počas uplynulej noci sa na oblohe objavilo niečo zaujímavé. Naši čitatelia nám poslali niekoľko fotografií, ktoré zachytili krásny jav na nočnej oblohe. 

Videli ho obyvatelia z rôznych miest Slovenska ako napríklad z Nitry, Žiliny, Trenčína, ale odfotografovali ho napríklad aj v Marianke. 

Na fotografiách, ktoré nám prišli do redakcie, bol zachytený halový efekt. Zväčša sú tieto javy zachytené počas dňa. Pravdou však je, že halové javy možno pozorovať aj v noci.

Ako vzniká tento jav?

Halový jav, ktorý sa vznikne označovať aj ako halo, je optický úkaz, ktorý vzniká odrazom či priechodom slnečných alebo mesačných lúčov drobnými ľadovými kryštálmi v atmosfére.

Aj keď sa môže zdať, že ho častejšie pozorujeme počas dňa, nemusí to byť pravidlom. Pri splnených podmienkach sa o halo môže postarať aj naša prirodzená družica Zeme, teda Mesiac.

Aké sú teda podmienky vzniku tohto javu? Aby došlo k vzniku halového javu, je potrebné, aby kryštáliky ľadu mali tvar šesťbokej doštičky alebo hranolu, čo sa včera naplnilo, keďže mnohí Slováci mohli pozorovať túto mesačnú krásu na oblohe. 

Ak sa aj vám podarilo zachytiť na oblohe niečo zaujímavé, tak neváhajte a pošlite nám to do redakcie prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj cez aplikáciu WhatsApp. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd