FOTO: NASA zverejnila zaujímavú snímku Uránu. Odhalila rôzne nové detaily

FOTO: NASA zverejnila zaujímavú snímku Uránu. Odhalila rôzne nové detaily
Zuzana Macháčová

NASA ukázala najnovšiu fotografiu Uránu, ktorú zachytil teleskop Jamesa Webba. Nová zaujímavá fotografia odhalila rôzne detaily tretej najväčšej planéty slnečnej sústavy a jej okolia.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba odhalil detaily tretej najväčšej planéty slnečnej sústavy a jej okolia. Na fotografii je zachytený vnútorný a vonkajší prstenec vrátane prstenca Zeta, ktorý uniká pozorovaniam a je najbližšie k planéte. Ďalekohľad zachytil aj 27 známych mesiacov vrátane malých ukrytých v prstencoch.

Pri pohľade na Urán vo viditeľnom svetle sa ukazuje tlmený modrý glóbus, v infračervenom svetle je vidieť dynamický a bohatý ľadový svet. Môžete napríklad vidieť sezónnu oblačnosť nad severným pólom.

Nová fotografia Uránu, zdroj: NASA
Nová fotografia Uránu, zdroj: NASA

Bolo to už vidieť s menšou presnosťou na oveľa menej detailnej fotografii, ktorú urobil Webbov teleskop v apríli. Teraz však môžeme rozlišovať medzi svetlou vnútornou časťou a tmavšou oblasťou bližšie k nižším zemepisným šírkam.

 

Astronómovia dúfajú, že v roku 2028 budú môcť vidieť ešte viac detailov. Vtedy sa na Uráne odohráva slnovrat a polárna oblasť je v tomto čase najlepšie osvetlená.

Pohľad na Urán s okolitými mesiacmi, zdroj: NASA
Pohľad na Urán s okolitými mesiacmi, zdroj: NASA

Extrémne zmeny na povrchu Uránu

Pozorovania Uránu zahŕňajú aj to, ako funguje atmosféra planéty. Urán je jedinou planétou, ktorá sa otáča okolo osi otočenej o 98 ° do boku, čo spôsobuje najextrémnejšie sezónne zmeny v celej slnečnej sústave. Takmer štvrtinu času, keď Urán obieha okolo Slnka, svetlo hviezdy osvetľuje jeden pól a druhá polovica je ponorená do 21 rokov trvajúcej tmavej zimy.

 

Urán, predposledná planéta od Slnka, sa pre chemické zloženie svojho vnútra nazýva ľadovým obrom. Predpokladá sa, že väčšina jeho hmoty je horúca, hustá tekutina z „ľadových“ materiálov vody, metánu a amoniaku a v jej strede je malé skalnaté jadro.

Detailné fotografie Uránu budú tiež neoceniteľným pomocníkom pri plánovaní budúcich misií skúmajúcich planétu. Jeho pochopenie nám môže veľa povedať o štruktúre najmenej 2 000 známych Uránu podobných exoplanét (extrasolárnych planét) a javoch, ktoré sa na nich vyskytujú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd