FOTO: New York zachvátilo masívne sneženie s tzv. jazerným efektom. Napadlo už 60 cm snehu

FOTO: New York zachvátilo masívne sneženie s tzv. jazerným efektom. Napadlo už 60 cm snehu
Veronika Salayová

Do USA zamierila zima v plnom prúde. Studený arktický vzduch zachvátil veľkú časť USA a priniesol aj masívne sneženie. V New Yorku sa pridal aj jav − tzv. lake effect, ktorý sa postaral o množstvo snehu. 

Viac ako 60 cm už „pochovali“ časti štátu New York a zatiaľ nič nenapovedá tomu, že tento zimný výbuch počasia čoskoro skončí. Do Spojených štátov sa z Kanady dostal studený vzduch prúdiaci cez ešte nezamrznuté Veľké jazerá, čo spôsobilo ešte masívnejšie sneženie.

Viac ako 3,3 milióna Američanov pozdĺž východných brehov jazier Erie a Ontario v Ohiu, Pensylvánii a New Yorku čelia veľkej snehovej fujavici. Pre husté sneženie boli zatvorené aj všetky školy v celom regióne.

Snežiť dnes ešte neprestáva

Guvernérka New Yorku Kathy Hochul vyzvala Newyorčanov, aby sa pripravili na toto obrovské sneženie: „Najnebezpečnejšie poveternostné podmienky sa vyskytnú v oblastiach v oblasti Veľkých jazier, kde dochádza k hustému sneženiu. Do týchto oblastí radšej nejazdite.“

Cestovanie v najkritickejších oblastiach, najmä v New Yorku, bude nemožné, pretože nárazový vietor v kombinácii s rýchlosťou sneženia niekoľko centimetrov za hodinu vytvára extrémne zlé podmienky pre cestnú, železničnú aj leteckú dopravu. 

Očakáva sa, že hustý pás sneženia, ktorý zasiahol Cleveland, bude v priebehu dnešného dňa slabnúť. Od severovýchodného Ohia cez južné mestá od Buffala až po západ New Yorku však ešte dnes napadne viac ako 30 cm snehu.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd