FOTO: Noc priniesla nad Slovensko aj úchvatné svietiace oblaky. Stále je príležitosť ich pozorovať

FOTO: Noc priniesla nad Slovensko aj úchvatné svietiace oblaky. Stále je príležitosť ich pozorovať
Veronika Salayová

Včerajšia noc priniesla nad Slovensko úchvatné svietiace oblaky. Ak ich chcete pozorovať aj vy, stále máte príležitosť. Ako a kedy?

Pondelková noc priniesla vzácne nočné svietiace oblaky, na pozorovanie niektorých musíte mať šťastie. V našej oblasti sa objavujú počas leta len sporadicky, no pozorné oko si ich všimne, ak rozsvietia letnú oblohu.

Približne pred mesiacom sme ich prvýkrát pozorovali aj zo Slovenska, keď ich naša čitateľka z Nitry zachytila počas jasnej oblohy. Odvtedy sa už párkrát objavili, no stále sú nad Slovenskom veľkou vzácnosťou.

Počas včerajšej noci sa objavili svietiace oblaky napríklad aj v obci Svinia na východnom Slovensku, kde ich zachytil náš čitateľ. 

Ako vyzerajú nočné svietiace oblaky?

Nočné svietiace oblaky (skratka NLC z angl. noctilucent clouds) sú atmosférickým fenoménom, pri ktorom sa oblaky nachádzajú vo vysokých vrstvách atmosféry a odrážajú svetlo z nižších nadmorských výšok.

 


 

včerajšie NCL nad Slovenskom
včerajšie NCL nad Slovenskom, foto: Baška Miškusová


Tieto svietiace oblaky sa často objavujú ako striebristé závoje s vláknitými štruktúrami. Môžu sa však vytvárať aj v pruhoch, pásoch, vlnách s difúznymi alebo ostrými okrajmi.

V našich zemepisných šírkach sa dajú pozorovať počas jasných nocí najlepšie okolo 22.00 až 23.00 hod. alebo ráno pri svitaní približne od 3.00 do 4.00 hod. 

Dajú sa pozorovať od konca mája do približne konca augusta počas jasnej oblohy. Nejde však o skutočné oblaky v pravom slova zmysle. Tento jav vzniká v mezosfére v nadmorskej výške medzi 80 a 85 kilometrami, väčšinou nad polárnymi oblasťami.

NLC vznikajú nabaľovaním ľadových kryštálikov na častice prachu, ktoré v tejto výške zanechal meteorický prach, sopečné erupcie ale aj priemyselná ľudská činnosť. Pozostávajú z najmenších ľadových kryštálikov a sú také tenké a priehľadné, že počas dňa zostávajú neviditeľné. Vidíme ich len na začiatku alebo na konci nočných hodín.

NCL a klimatické zmeny

Vedcom stále nie je celkom jasný proces tvorby týchto oblakov, odborne nazývaných noctilucentných oblakov. Čo je však zaujímavé, že sa objavujú v posledných rokoch čoraz častejšie ako v predchádzajúcich desaťročiach.

 

Odborníci si myslia, že dôvodom sú pravdepodobne klimatické zmeny, ktoré narúšajú mezosféru. Globálne otepľovanie totiž spôsobuje, že naša mezosféra sa stáva chladnejšou a tenšou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd