FOTO: Nočné búrky v Rakúsku napáchali katastrofálne škody. Pozrite si tú spúšť

Ema Bazhaykin

Silné búrky, ktoré v noci úradovali v rakúskom Štajersku a Burgenlande, napáchali obrovské škody. Výdatný lejak priniesol viac ako 100 mm zrážok a spôsobil bleskové povodne.

Silné búrky, ktoré sa vytvorili na studenom fronte, postihli v noci úpätie rakúskych Álp, predovšetkým Štajersko a Burgenland. Výdatný lejak, ktorý priniesol viac ako 100 mm zrážok, spôsobil bleskové povodne a v oblasti okamžite vyhlásili poplach civilnej obrany. 

Búrky sa vyskytovali už od poludnia na juhovýchode Rakúska. Najskôr išlo o supercelárne búrky, ktoré sa vyskytovali v širokom okolí mesta Graz a prinášali veľké krúpy s priemerom až 4 cm. 

Druhá vlna búrok spôsobila skôr výdatný lejak, ktorý za krátku dobu priniesol desiatky milimetrov zrážok, najviac v oblasti mesta Rohrbach an der Lafnitz, kde spadlo od 110 do 140 mm zrážok

Prudké búrky zasiahli najmä okresy okolia Grazu, Hartberg-Fürstenfeld ako aj mesto Graz a časti juhovýchodného Štajerska.

 

Prívalová voda odnášala autá

Búrky sa vyzúrili najmä severne od Grazu a v dolinách Mur a Mürz. Najviac postihnutou oblasťou je obec Deutschfeistritz v oblasti Grazu, kde voda zaplavila železničnú trať a do centra mesta sa dá dostať len na člne.

Prudká prívalová povodeň odnášala autá a ľudia sa snažili zachrániť na strechách svojich áut. Napriek veľmi vážnej situácii nateraz nie sú hlásené zranenia ani obete na životoch.

Uzavretá musela byť aj alpská diaľničná tepna A9. Jeden a pol metra vysoký zosuv bahna zablokoval diaľnicu A9 (Pyhrnautobahn) pri Bösebachu. K zosuvu bahna došlo tesne za križovatkou Bösebach.

Obzvlášť veľké škody napáchala voda aj v meste Wiesfleck v okrese Oberwart. Úrady vyzývajú obyvateľov prostredníctvom Facebooku, aby zostali vo svojich domoch. V Rotenturm an der Pink sa vyliala nádrž.

 

Nebezpečenstvo hrozí aj dnes

Po včerajších ničivých búrkach dnes nie je oddych v nedohľadne, práve naopak. Aj keď k ránu lejaky ustali, hrozba nepriaznivého počasia pretrváva.

Od poludňajších hodín sa začnú tvoriť čiastočne silné búrky, počnúc horskými oblasťami medzi Vorarlberskom a Semmeringom. Búrky budú popoludní prechádzať zo západu do už zasiahnutých oblastí v okolí Grazu, ako aj južnou Viedenskou kotlinou a Nordburgenlandom.

V spomínaných regiónoch prevládajú optimálne podmienky pre tvorbu superciel. Tie môžu spôsobiť ďalšie záplavy v dôsledku silného dažďa a krupobitie s veľkými krúpami aj do 7 cm. Hrozba tornáda platí aj pre dnešok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd