FOTO: Obrovský zosuv pôdy zničil diaľnicu vedúcu do Álp. Lyžiarske stredisko Zermatt je odrezané od sveta

FOTO: Obrovský zosuv pôdy zničil diaľnicu vedúcu do Álp. Lyžiarske stredisko Zermatt je odrezané od sveta
Zuzana Macháčová

Obrovský zosuv pôdy zničil diaľnicu San Bernardino, jednu z najdôležitejších ciest vedúcich cez Alpy. Lyžiarske stredisko Zermatt je úplne odrezané od sveta a viaceré dediny nemajú prístup k elektrine a vode.

V piatok zasiahli Švajčiarsko výdatné zrážky. Intenzívne pršalo najmä v kantónoch na juhu krajiny. Rieky sa vyliali z brehov a spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.

 
V údolí Misox na hranici s Talianskom došlo k obrovskému zosuvu pôdy, ktorý zničil tri domy. „Bola tam obrovská skalná lavína, niektoré kamene siahali po až pás,“ povedal korešpondent SRF Marcel Niedermann.

Našli jedno telo 

Zosuv pôdy pohltil štyroch ľudí. Jedného z nich sa podarilo lokalizovať a zachrániť v sobotu ráno. V nedeľu popoludní oznámili pátracie tímy tragickú správu na tlačovej konferencii. Našli sme telo," povedal šéf miestnej polície William Kloter.

 

Upresnil, že telo muža sa nachádzalo v rieke. Veliteľ povedal, že šanca nájsť zvyšných dvoch ľudí nažive je malá. Vrstva bahna a kameňov je na niektorých miestach hrubá až štyri metre.

Pátracia akcia pokračovala aj v nedeľu. Do akcie bolo zapojených 200 záchranárov, dronov, vrtuľníkov a záchranárskych psov.

Počas lejakov spadlo 124 litrov vody na meter štvorcový, z toho 63 litrov za hodinu. Diaľnica A13 San Bernardino, jedna z najdôležitejších ciest vedúcich cez Alpy, bola zničená.

Zničená diaľnica, zdroj: PAP/EPA/SAMUEL GOLAY
Zničená diaľnica, zdroj: PAP/EPA/SAMUEL GOLAY

Škody boli hlásené na úseku dlhom 200 metrov. Podľa predpovedí Federálneho úradu pre cesty (ASTRA) môže náprava škôd trvať mesiace, čo znamená vážne dopravné problémy počas prázdnin.

Mesto odrezané od sveta

V susednom kantóne Valais bolo v piatok lyžiarske stredisko Zermatt úplne odrezané od sveta a viaceré dediny nemajú prístup k elektrine a vode.

 

 

Zástupkyňa úradov Marie Claude Noth-Ecoeurová uviedla, že evakuovaných bolo najmenej 230 ľudí.

Voda z lejakov a topiaceho sa snehu narušila cestnú a železničnú dopravu. Vlakovú dopravu obnovili až v sobotu večer, niektoré cesty však zostali neprejazdné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd