FOTO: Obyvatelia na strednom Slovensku pozorujú okolo Mesiaca svätožiaru. O čo vlastne ide?

FOTO: Obyvatelia na strednom Slovensku pozorujú okolo Mesiaca svätožiaru. O čo vlastne ide?
Dominik Cenkner

Naša prirodzená družica - Mesiac - sa pomaly dostáva do splnu a tak v týchto dňoch opäť raz púta na seba pozornosť. Vo štvrtok večer si však niektorí Slováci všimli okolo neho svätožiaru. O čo ide?

Obyvatelia Revúcej si vo štvrtok večer všimli okolo Mesiaca svätožiaru. Zábery rozprúdili diskusiu na sociálnych sieťach.

Niektorí sa domnievajú, že ide o odraz fotoaparátu, ale pravda je niekde inde. Čo to teda obyvatelia Revúcej pozorovali?

 

Zaujímavý nebeský jav

Halové javy, nazývané aj halo, sú fascinujúce optické úkazy, ktoré sa objavujú na oblohe. Vznikajú lomom a odrazom slnečného alebo mesačného svetla na drobných ľadových kryštálikoch v atmosfére. Tieto kryštáliky, tvoriace cirrové oblaky, sa vznášajú vo výškach 6 až 12 kilometrov a pôsobia ako miniatúrne optické hranoly, rozkladajúce svetlo do rôznych farieb.

Najbežnejším typom halového javu je malé halo, ktoré sa prejavuje ako svetlý kruh s priemerom 22° okolo Slnka alebo Mesiaca. Červená farba je v tomto kruhu vždy najbližšie k svetelnému zdroju. Ďalšími typmi sú 22° halo, parhelický kruh, cirkumzenitálny oblúk, vedľajšie slnká a slnečné stĺpy.

Vzácnejšie halové javy, ako napríklad Parryho oblúk, Lowitzovo halo alebo McMurdovo halo, si vyžadujú špecifickú orientáciu ľadových kryštálov a preto sa vyskytujú len zriedkavo.

Svätožiara okolo Mesiaca

Aj keď sa môže zdať, že ho častejšie pozorujeme počas dňa, nemusí to byť pravidlom. Pri splnených podmienkach sa o halo môže postarať aj naša prirodzená družica Zeme, teda Mesiac.

A práve to pozorovali obyvatelia Revúcej. Okolo Mesiaca sa jednoducho vďaka priaznivým podmienkam vytvoril halový jav - malé halo.

Halový jav okolo Mesiaca
Halový jav okolo Mesiaca, Vladimír Huťan

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa aj vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

 

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme tiež prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd