FOTO: Polárna žiara očami redaktorov a redaktoriek iMetea

FOTO: Polárna žiara očami redaktorov a redaktoriek iMetea
Dominik Cenkner

Včera sa síce začali hokejové majstrovstvá sveta, ale dnešnou témou číslo jeden je určite polárna žiara. Tú mohlo vidieť takmer celé Slovensko a nenechali sme si ju ujsť ani my v redakcii iMetea.

Zem v piatok zasiahla veľmi silná geomagnetická búrka. Tá dosiahla 4. stupeň z možných piatich. Išlo teda o najsilnejšiu búrku za posledných 19 rokov.

Naposledy sa takto silné búrky vyskytli v roku 2005 a 2003. Vďaka silnej geomagnetickej búrke sme polárnu žiaru pozorovali prakticky z celého Slovenska - od Bratislavy po Sninu.

Situácia však bola v piatok večer neistá. Ukazovatele síce boli v správnych hodnotách, ale problém predstavovalo počasie. Na väčšine územia totiž prevládala oblačná až dokonca zamračená obloha.

Len postupne sa začalo od severozápadu vyjasňovať. Silná geomagnetická búrka sa však postarala o to, že polárnu žiaru nad Slovenskom bolo vidieť aj cez oblaky. Aj s obyčajným telefónom ste tak mohli spraviť krásne zábery.

 

Polárna žiara našimi očami

Nádherné nebeské divadlo sme si nenechali ujsť ani v našej redakcii. Články pre imeteo.sk píše redakcia, ktorej členovia sú z rôznych kútov Slovenska - od Bratislavy, Žilinu, Kremnicu, Prešov až po Sninu.

Aj vďaka tomu máme príležitosť podeliť sa s našimi zábermi naprieč krajinou. Paradoxne, najkrajšie zábery vznikli v samom centre Bratislavy. Ich autorom je náš kolega, Ľubomír Franko. Dokazuje to tak len silu geomagnetickej búrky a intenzitu polárnej žiary.

Polárna žiara v centre Bratislavy
Polárna žiara v centre Bratislavy, Ľubomír Franko

Šťastie na pekné zábery mal aj kolega Peter Minárik, čo by zakladateľ nášho webu. Ten za zábermi šiel do Hainburgu.

Polárna žiara z Hainburgu
Polárna žiara z Hainburgu, Peter Minárik

Polárnu žiaru pozorovala aj naša šéfredaktorka Veronika Salayová a kolegyňa Ema Bazhaykin, obe v Kremnici. Aj im sa podarilo polárnu žiaru zachytiť na mobilný telefón.

Polárna žiara z Kremnice
Polárna žiara z Kremnice, Veronika Salayová a Ema Bazhaykin

Nakoniec sa presuňme na krajný východ, nakoľko sa toto divadlo v plnej kráse predviedlo aj tam. Takto vyzerala polárna žiara nad obcou Zemplínske Hámre v okrese Snina.

Polárna žiara nad obcou Zemplínske Hámre
Polárna žiara nad obcou Zemplínske Hámre, Dominik Cenkner

Ďalšie dve kolegyne, Veronika a Zuzka, si polárnu žiaru nevychutnali. Jedna kvôli tomu, že v Prešove ju veľmi vidieť nebolo a druhá pre rodinné povinnosti. Snáď sa im pošťastí nabudúce.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Po tom, čo začalo byť jasné, že polárna žiara sa na Slovensku postará o nádherné divadlo, sme vás vyzvali, aby ste nám vaše zábery posielali prostredníctvom nášho kontaktného formulára či aplikácie WhatsApp. Došli nám stovky neskutočných záberov. Výber tých najkrajších vám prinášame v tomto článku.

 

Chceme vás však poprosiť, aby ste svoje ďalšie zábery posielali už len do našej Facebook skupiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd